ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїну готують до «газової» ротації

Україну готують до «газової» ротації

Чи повернеться в Україну туркменський газ, коли Україна відмовиться від російського газу та чому відкладається черговий етап переговорів щодо «літнього газового пакету» - про це та інше читайте у щотижневому огляді новин від «України Комунальної»

Добігає кінця перший місяць весни. Вслід за ним, через кілька днів, завершується і дія «зимового газового пакету». Тож, український уряд прийняв рішення розпочати новий місяць з нового листа, а точніше, з «нового» газу.

Відтак, вітчизняні можновладці вирішили відмовитись від поставок природного газу з Російської Федерації. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

Таке рішення очільник Міненерго аргументував завищеною ціною «блакитного» палива з Росії, в порівнянні з ціновою політикою на європейських газових ринках.

«Необхідності купувати російський газ немає. Купувати його за ціною вище, ніж ми купуємо з Європи, немає сенсу. Зараз ми перестанемо його купувати ... З 1 квітня», - сказав чиновник.

Крім цього, пан Демчишин висловив сподівання щодо зменшення обсягів споживання газу на 20-30 млн куб. м палива.

Однак, у квітні російський газ в Україні ще буде, враховуючи те, що «Нафтогаз» перерахував російському газовому монополісту чергові 15 млн дол, в якості передоплати за березневий газ. Однак, за словами офіційного представника «Газпрому» Сергія Купріянова, цього обсягу вистачить ще й на квітневі поставки.

«Отримали (передоплату, – ред.) ще 15 мільйонів доларів. Цих грошей вистачить приблизно до середини наступного тижня, до 1-2 квітня», - сказав пан Купріянов.

Наразі, Україна купує у північного сусіді лише 30% від загального обсягу, що, в порівнянні з минулорічними показниками, на  70% менше. Такі дані озвучив Прем`єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Сьогодні ми купуємо газ за прямими контрактами європейських компаній. Сьогодні ми купуємо лише 30% газу в Російській Федерації на противагу майже 100%, які ми купували ще рік тому», - заявив він.

Читайте також: Підвищення тарифів не рятує «Нафтогаз» від збитків

Однак, хоч з квітня Україну і планують позбавити російського газу, проте, це не означає, що таке рішення влади є довготривалим. Найближчим часом повинні відбутися тристоронні переговори щодо поставок «блакитного» палива в літній період. І хоч раніше, звучали заяви про черговий раунд 13-14 квітня, проте, стало відомо, що дата проведення перемовин залишається невизначеною. Про це розповів Міністр енергетики РФ Олександр Новак.

«Ми запропонували 13 квітня, але в єврокомісара Шефчовіча якісь накладки з розкладом, тому точну дату переговорів поки що не визначено», - прокоментував пан Новак.

Примітно, що газові літні домовленості між Україною та Росією будуть діяти аж до винесення рішення Стокгольмського арбітражного суду у справі «Нафтогазу» та «Газпрому». Про це сказав Віце-прем’єр Єврокомісії з питань Енергетичного Союзу Марош Шефчовіч.

За словами європейського чиновника, наразі буде розпочата робота над проміжною угодою щодо поставок газу в Україну, яка діятиме до рішення Стокгольмського арбітражу.

«Ми провели конструктивну вступну зустріч у розвиток угоди про «зимовий пакет». Я радий, що сторони не змогли узгодити спільну заяву та наступні кроки. Ґрунтуючись на цьому, ми можемо працювати над проміжною угодою, яка діятиме, поки Стокгольмський арбітражний суд не винесе рішення щодо спірних питань. Я також отримав запевнення в тому, що транзитні потоки газу до ЄС залишаться незмінними», - сказав він.

Також, уряд крім заміни російського газу європейським, надіється відновити імпортні поставки «блакитного» палива із Туркменістану. Такі сподівання висловив Президент Петро Порошенко під час зустрічі із заступником голови уряду Туркменістану Рашидом Мередовим.

Пан Порошенко також наголосив на минулому позитивному досвіді співпраці країн у нафтогазовій сфері.

«Україна готова та зацікавлена у відновленні поставок туркменського газу, як альтернативного джерела», - сказав Президент.

 
Коментарі (0)