ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаУкраїну очікує енергетичний колапс – опитування

Україну очікує енергетичний колапс – опитування

Більшість українців не вірить у можливість країни вирішити енергетичні проблеми до початку опалювального сезону 2015-2016 років. Громадяни «пророкують» колапс у енергогалузі та не сподіваються на активність чиновників у прийнятті важливих рішень.

Приблизно тиждень тому уряд констатував енергетичну кризу в країні. Чиновники посильно взялися вирішувати нагальну і взаємопов’язану проблему – підготовку до опалювального сезону. Так, 3 серпня, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк скликав засідання антикризового енергетичного штабу та повідомив, що на прохання Кабінету Міністрів для аналізу ситуації в енергетичному секторі в Україні протягом місяця працювала міжнародна експертна місія, яка складається з 26 експертів, 14 з яких представляють уряди Сполучених Штатів Америки, Канади і Європейського Союзу.

За словами Прем’єра, звіт закордонних експертів для нього був представлений  попередньо. Згідно з цим документом, в України «є два сценарії – поганий і дуже поганий»: «Поганий – при мінус 5 градусах за Цельсієм, а дуже поганий – при мінус 20. Відповідно до експертного звіту, вугілля марки А і Г не вистачає при мінус 5 градусах - 7 мільйонів тонн, при мінус 20 – 11 мільйонів тонн».
 
При цьому, експерти у сфері енергетики вважають, що урядовці вже «провалили» підготовку до опалювальному сезону 2015-2016 років. 
 
«Особливо розчулюють посилання на спеціально запрошених з-за кордону «професійних експертів», які підготували «один із найфундаментальніших звітів про стан енергетичного сектору за останні два десятка років». Сумнівно, щоб іноземці, слабо знайомі з українськими реаліями, за кілька тижнів розібралися в роботі нашого паливно-енергетичного комплексу краще вітчизняних аналітиків, рекомендації яких Арсеній Яценюк давно ігнорує», — заявив директор спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.
 
 
Саме невдала підготовка до опалювального сезону, за словами експерта, і стала причиною того, що «фундаментальний звіт» не був оприлюднений.
 
«Україна Комунальна» поцікавилась у своїх читачів, чи зможе Україна, на їх думку, вирішити енергетичні питання до опалювального сезону.
 
Відповідне опитування проходило на шпальтах «У.К.» у період з 3 по 10 серпня 2015 року.
 
За його результатами виявилося, що більшість респондентів не вірять у можливість України вирішити енергетичні проблеми до початку опалювального сезону. 32% читачів «У.К.» переконані, що найближчим часом енергогалузь чекає колапс. 36% голосувальників вважають, що уряд зволікатиме з прийняттям важливих рішень. При цьому, меншість користувачів порталу висловили сподівання на врегулювання енергетичних проблем до початку зимового періоду. 18% українців думають, що проблеми перебільшені енергетиками. 14% респондентів сподіваються на належне фінансування і підтримку від ЄС. 
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
11 Серпня 2015 p. 13:34
"Чого очікувати українцям від наступного опалювального сезону?" Якщо коротко, то зниження якості компослуг з одночасним підвищенням їх ціни.