ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїну очікує новий «газовий» конфлікт

Україну очікує новий «газовий» конфлікт

Україні незабаром потрібно буде готуватися до нового опалювального сезону. Реверсного газу країні не вистачить, а значить, доведеться домовлятися з РФ про імпорт палива. Це «випливе» в черговий конфлікт.

Україну чекають три хвилі газових переговорів з «Газпромом» і черговий конфлікт. Про це повідомив експерт з питань енергетики Юрій Корольчук, передає «Голос.uа».

За його словами, переговори будуть проходити навесні, влітку і восени. «Боюся того, що чекає нас в перспективі. Вже майже середина березня, а у переговорах України з РФ щодо того, за якою ціною будемо закуповувати газ з 1 квітня, «кінь не валявся», - підкреслив пан Корольчук.
 
На думку експерта, Україну чекає черговий газовий конфлікт. «Влітку буде стояти питання закачування газу в підземні сховища. ЄС не готовий надавати Україні гроші. Наскільки я знаю, йдуть складні переговори про те, за чий рахунок це буде проводитися і чи буде нам Європа допомагати газом. Нас чекає три хвилі газових конфліктів - весняна, літня і осіння», - пояснив експерт.
 
Аналітик відзначив, що якщо не буде домовленостей щодо поставок газу з РФ, то, швидше за все, реверсного газу з Європи Україні не вистачить.
 
«Якщо говорити про ситуацію з реверсним газом, то ставка, яку планують зробити на нього, щоб за його рахунок збільшити обсяг закачування газу в підземні сховища - помилковий шлях, тому що цих обсягів газу не вистачить», - вважає пан Корольчук.
 
 
За його словами, таким чином Україна знову буде «проїдати» кредитні гроші, які отримала від МВФ. «Грошей, які будуть надходити від підвищення тарифів, просто не вистачить. У людей утворюються заборгованісті по оплаті за надані послуги газо- і теплопостачання, тому «Нафтогаз» не зможе зібрати гроші, які йому потрібно акумулювати і заплатити за той же реверсний газ», - пояснив пан Корольчук.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», колишній Міністр доходів і зборів Олександр Клименко заявив, що Міжнародний валютний фонд не висував Україні прямої вимоги підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги як умови отримання кредиту. Екс-чиновник заявляє, що МВФ чекає від Києва стабілізації ситуації на енергоринку країни і скорочення дефіциту НАК «Нафтогазу України».
 
Коментарі (0)