ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїну виключили з «газових» перемовин

Україну виключили з «газових» перемовин

Газові переговори переходять у двосторонній формат. Днями Віце-президент Єврокомісії і Міністр енергетики Росії домовилися про зустріч стосовно безпеки газопостачання без участі України.

Віце-президент Єврокомісії Гюнтер Еттінгер і Міністр енергетики Росії Олександр Новак домовилися про двосторонню зустріч щодо газу, - повідомляє «УНІАН» з посиланням на представника Гюнтера Еттінгера Сабін Бергер.

За її словами, дата зустрічі ще не визначена, проте днями Віце-президент Єврокомісії провів телефонну розмову з паном Новаком, під час якої вони домовилися зустрітися, щоб обговорити питання безпеки постачання газу.

«Мета зустрічі - також підготувати основу для наступного раунду тристоронніх консультацій (Україна-ЄС-Росія), але станом на сьогоднішній день дата (двосторонньої зустрічі) ще не визначена», - констатувала Сабін Бергер.

Нагадаємо, останні переговори ЄС-Росія-Україна пройшли 16 червня. Після чого російський газовий монополіст «Газпром» скоротив до нуля поставки газу для України, залишивши тільки обсяги прокачування для європейських споживачів. Також Україна була переведена в режим передоплати газу.

Крім того, Україна і Росія подали позови в Стокгольмський арбітраж: Україна - про встановлення справедливої ціни на газ при збереженні чинного контракту про стягнення 6 млрд дол. як переплати в попередні періоди. Позовна вимога російської сторони - стягнути з України борг за спожите паливо у розмірі 4,5 млрд дол. При цьому в ціновій суперечці Росія дотримується встановленого порогу до 385 дол. за тисячу кубометрів з урахуванням 100 - доларової знижки у вигляді обнулення мита при імпорті палива. Україна вважає таку ціну «політичною» і наполягає на ринковій ціні на паливо.

 
Коментарі (0)