ГоловнаПублікаціїГазопостачанняНа «газовому» фронті без змін

На «газовому» фронті без змін

Яка подальша доля «газових» переговорів, як Уряд планує економити «блакитне» паливо і що підриває енергобезпеку країни, - відповіді шукайте в щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

Україна продовжує відстоювати свою позицію щодо «блакитного» палива. Тристоронні «газові» переговори Україна-Росія-ЄС можуть продовжитися. Про це на брифінгу повідомив Міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан. Крім того, за словами Міністра, не змусять себе чекати консультації єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера і представників РФ («Газпрому» або Міненерго Росії) з приводу можливості відновлення тристоронніх переговорів. «Наскільки мені відомо, на поточному тижні єврокомісар буде спілкуватися з російськими колегами, проте про будь-які домовленості мені поки не відомо», - зазначив Міністр. Україна продовжує відстоювати раніше обрану позицію з запропонованої Єврокомісією компромісною вартості газу. Однак, заявив пан Продан, Міненерго готує необхідні заходи, які б оптимізували споживання природного газу в країні.

Читайте також: Кабмін вимагає у ТКЕ використовувати менше газу

В цей час, в уряді порахували, що через низький рівень енергоефективності, Україна переплачувала Росії за газ мільйони гривень щорічно. Зараз Кабмін вирішив економити «блакитне» паливо, і тим самим - кошти. Уряд планує зменшити споживання природного газу на 5 млрд куб. м. до 2020 року і знизити на 8,6 млрд грн витрати держбюджету на компенсацію НАК «Нафтогаз України» різниці між закупівельною ціною імпортного газу та ціною природного газу для споживачів. Для цього в Мінрегіоні розробили механізм економічного стимулювання заміщення споживання природного газу іншими видами палива у сфері теплозабезпечення. Про це заявив голова Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимир Гройсман. У відомстві зазначили, що сьогодні фактична вартість однієї гігакалорії тепла, виробленої з природного газу, становить 912 грн, з яких 598 грн - компенсує держава. Тобто, населення отримує тепло вартістю 314 грн за гігакалорію.

«Це означає, що держава щорічно витрачає десятки мільярдів гривень на компенсацію. Це близько 35 мільярдів гривень, які НАК «Нафтогаз» перерахував Росії, і ці кошти працювали на її економіку. Сьогодні ми прийняли рішення, що теплогенеруючі підприємства, які переходять на біопаливо, отримують компенсацію на різницю в тарифах у розмірі 508 гривень за одну гігакалорію тепла. Держава таким чином зможе за 5 років заощадити близько 5 мільярдів кубометрів газу, тобто майже половину того обсягу газу, який сьогодні витрачається для забезпечення населення і бюджетної сфери теплом. Найголовніше, ці 508 гривень залишаться в Україні і будуть працювати на її економіку», - пояснив чиновник. Він додав, що це дасть серйозний мультиплікаційний ефект - завантаження потужностей вітчизняних підприємств, що спеціалізуються на виробництві котлів, що працюють на біопаливі, і підприємств, які виробляють альтернативне паливо. Плюс - це створить десятки тисяч нових робочих місць, - сказав пан Гройсман. Міністр підсумував, що Україна повинна стати незалежною країною. Зараз це першочергове завдання для уряду.
 
 
До речі, в «Нафтогазі» знайшли серйозну загрозу для енергетичної безпеки держави. На думку голови правління «Нафтогазу» Андрія Коболєва, в умовах газового протистояння з Росією заборгованість компаній за спожитий газ «вбиває» українську енергетику. «Сьогодні «Нафтогаз» дає чіткий сигнал: хто не платить за газ, для того його не буде. Накопичення боргів за спожитий газ є неприпустимим», - підкреслив Андрій Коболєв. У підсумку, «Нафтогаз» доручив відключити від газопостачання понад три десятки підприємств теплокомуненерго, на рахунках яких значиться значна сума заборгованості. Компанія направила доручення про відключення від газопостачання ПАТ «Київенерго» (крім ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, яким споживання обмежена до технологічного мінімуму) і ряду інших підприємств теплокомуненерго, які продовжують накопичувати заборгованість за спожите паливо. При цьому компанії, у яких заборгованість з'явилася тільки внаслідок того, що органи державної чи місцевої влади не перерахували компенсацію різниці в тарифах, від постачання газу відключатися не будуть.
 
У свою чергу, Міністр фінансів Олександр Шлапак звинуватив «Нафтогаз» в корупції. На його думку, вона робить з НАКу "помийну яму". 
 
«Те, що ми зараз пропонуємо по ГТС ("У.К." - газотранспортна система): труба залишається у державній власності. Але треба запросити оператора європейського або американського, який зможе це зробити не на корумпованих засадах, як це робиться у нас, як ця помийна яма «Нафтогаз» вже стільки років забирає ресурси з бюджету і висмоктує з людей, а запросити тих, хто довів, що може це організувати», - заявив пан Шпалак.
 
Коментарі (0)