ГоловнаНовини ЖКГТранспортУкравтодор планує відремонтувати 1750 км доріг

Укравтодор планує відремонтувати 1750 км доріг

Керівництво Укравтодору сподівається залучити коштів на ремонт 1750 км українських автошляхів, що буде коштувати близько 19 млрд грн. Ці сподівання більш оптимістичні, ніж місяць тому, коли керівництво корпорації планувало ремонт лише близько 700 км доріг

Державне агентство автомобільних доріг України розпочинає новий ремонтно-будівельний сезон. Цьогоріч Укравтодор планує відремонтувати не «ямковим ремонтом» понад 1 750 кілометрів автомобільних доріг загального користування. Це буде можливо, якщо Укравтодор отримає усі кошти з усіх джерел фінансування, а це близько 19,4 мільярдів гривень.

З державного бюджету за основною програмою «Розвиток та утримання доріг загального користування» у 2016 році буде виділено 6,5 мільярдів гривень, з яких 3,5 мільярдів буде направлено на поточний середній ремонт українських доріг і 2,5 мільярди на експлуатаційне утримання та так званий «ямковий ремонт».   

Крім того, державою передбачено фінансування окремого інвестиційного проекту ремонту доріг у Львівській області – 232 мільйони гривень буде використано виключно на капітальний ремонт автошляхів регіону.

Міжнародні фінансові організації на автошляхи у цьому році планують виділити близько 4,3 мільярдів гривень – 1,968 мільярдів на будівництво та реконструкцію, 1,975 мільярдів на капітальний ремонт і близько 440 мільйонів на експлуатаційне утримання.

З державного фонду регіонального розвитку у 2016 році планують направити на поточний середній ремонт 186 мільйонів гривень, а фонди місцевих бюджетів – близько 708 мільйонів на усі дорожні роботи. 

Завдяки експерименту з понадплановими митними надходженнями, Одеська, Волинська, Львівська та Чернівецька область планують залучити на капітальний та поточний середній ремонт доріг понад 1,8 мільярдів гривень. 

Окрім згаданих джерел, в Укравтодорі є залишки кредитних коштів залучених під державні гарантії у 2012-13 роках, які в цьому році дорожники також планують остаточно використати, а це близько 5,5 мільярди гривень. Зокрема за ці гроші необхідно погасити заборгованість перед підрядниками в 1,3 мільярди гривень за виконані ремонтно-будівельні роботи у минулі роки. Решту ж коштів Укравтодор планує направити на будівництво, капітальний та поточний середній ремонт автошляхів. 

В усіх регіонах вже розпочато роботи з ліквідації аварійної ямковості на дорогах загального користування. Основні ж ремонтні роботи в усіх областях України розпочнуться наприкінці квітня - на початку травня. Наразі Укравтодором ведеться активна підготовка до початку ремонтно-будівельного сезону 2016 року: розробляється проектна документація та проводяться процедури тендерних закупівель. 

Якщо вищезгадані кошти буде направлено в повному обсязі, в 2016 році вдасться відремонтувати понад 1 750 кілометрів, тобто 1% від усієї протяжності автомобільних доріг загального користування. З урахуванням, що капітального ремонту потребую близько 97% автошляхів, цього дуже і дуже мало. 

Як вже повідомляла "УК", кожного року потрібно капітального ремонту на 5 тисячах кілометрах автомобільних доріг державного значення та 36 тисячах кілометрів автомобільних доріг місцевого значення. 

За орієнтовними підрахунками спеціалістів Укравтодору, щоб привести у належний стан винятково дорожню мережу державного значення необхідно щонайменше 10-15 років і ритмічне фінансування в обсязі 40-50 млрд. грн. на рік.

 

 
Коментарі (0)