ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГ«Укравтодор» відзвітував про використання кредитних коштів

«Укравтодор» відзвітував про використання кредитних коштів

В «Укравтодорі» відзвітували про використання коштів. Зокрема, на підприємстві пояснили, куди витратили мільярди залучених кредитів.
Станом на початок року за валютним курсом 16,1 грн за дол., 18,2 грн за євро, кредитний портфель Державного агентство автомобільних доріг України нараховував близько 43 млрд грн. Про це «Україні Комунальній» повідомили в прес-службі «Укравтодору».
 
Згідно з повідомленням, більша частина зазначених коштів – кредити МФО, запозичені на вигідних і багаторічних умовах протягом 2000-2012 років на відновлення декількох автомобільних доріг, що співпадають з транснаціональними коридорами.
 
За їх рахунок було профінансовано та продовжує фінансуватися ціла низка спільних з МФО інфраструктурних проектів:
 
- три проекти Європейського банку реконструкції та розвитку з Європейським інвестиційним банком, в ході яких був проведений капітальний ремонт автомобільної дороги М-06 Київ-Чоп;
 
- перший та другий проекти покращення автомобільних доріг та безпеки руху, ініційовані Міжнародним банком реконструкції та розвитку, в рамках яких вже проведено капітальний ремонт та реконструкцію ділянки автомобільної дороги М-03 Київ-Харків – Довжанський від Борисполя до Лубен, продовжуються роботи на ділянці Лубни – Полтава; 
 
- спільний проект ЄБРР та ЄІБ – «Покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до м.Київ», в межах якого буде проведено реконструкцію частини автомобільних доріг М-01 Київ-Чернігів, М-05 Київ-Одеса, М-06 Київ-Чоп, М-07 Київ-Ковель, Н-01 Київ-Знам’янка та Р-02 Київ-Іванків, а також продовжено проект з утримання ділянки автомобільної дороги М-06 Київ-Чоп та її експлуатацію за кінцевим результатом.
 
Станом на початок 2015 року, непогашений залишок за позиками за цими проектами склав близько 22,5 млрд грн: 7,271 млрд грн, 8,286 млрд грн та 6,957 млрд грн – відповідно. Ці зобов’язання «Укравтодору» будуть виконані у встановлені строки та у повному обсязі, адже більшість термінів погашення кредитів за угодами з МФО – в довгостроковій перспективі, а саме у 2019, 2022, 2025, 2030, 2035, 2038 та 2041 роках.
 
Що ж стосується позик, через які пік боргового навантаження «Укравтодору» припадає на 2015 рік – це кредити вітчизняних та іноземних банків, залучені державою або під державні гарантії на розвиток дорожньої мережі у період з 2005 по 2011 рік, а також облігації, випущені «Укравтодором» і розміщенні в українських банках у 2012-2013 роках. 
 
Загальна сума непогашених залишків за цими кредитами сягає понад 12,5 млрд грн, а за облігаційними зобов’язаннями – 8,4 млрд грн. Термін дії більшості кредитних угод добігає кінця цього та наступного року, що і створює фінансову напругу в галузі.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», «Укравтодор» відзвітував про виконання робіт з ліквідації ямковості у минулому році. За інформацією відомства, найактивніше дорожники працювали на Дніпропетровщині, Вінниччині та Чернігівщині.
 
Коментарі (0)