ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГУряд надав «фальшиву» знижку на газ заради піару

Уряд надав «фальшиву» знижку на газ заради піару

Заява глави уряду стосовно встановлення соціальних норм споживання газу є нічим іншим, як маніпуляцією. Адже, відповідна ціна газ для населення була встановлена ще на початку березня Постановою НКРЕКП

Рішення Кабінету Міністрів щодо зниження роздрібних цін на природний газ для потреб населення за обсягу його споживання до 200 куб. м на місяць є нічим іншим, як маніпуляцією. Такої думки дотримується аналітик ГО «Публічний аудит» Тарас Галайда, передає прес-служба організації.

За його словами, заява Прем’єр-міністра щодо зниження соціальної ціни на «блакитне» паливо прописана в Постанові Національної комісії, що здійснює деравне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 3 березня.

«Та соціальна ціна, про яку Арсеній Яценюк заявив 30 вересня на засіданні Уряду, була встановлена ще 3 березня цього року Постановою № 583, яку ухвалила Нацкомісія. У цій Постанові чітко вказано, що під час опалювального сезону ті люди, які споживають у місяць до 200 кубів газу, оплачуватимуть його за ціною 3600 грн за тисячу кубів. До того ж, Кабмін не можу знижувати ціну на газ для населення, бо тарифи встановлює не КМУ, а НКРЕКП, яка підпорядковується Президенту. Тому жодних знижок Кабмін не робив – всього-на-всього діє березнева постанова НКРЕКП, а Уряд вирішив подати стару інформацію наче під новим соусом, для чергового піару», – розповідає спеціаліст.

Читайте також: Зимовий «газовий» пакет: що підписують та чого чекати

Більше того, за словами експерта, заява Прем’єр-міністра, що тарифи ринкові не має підгрунтя, хоча ще в травні робоча група парламенту абсолютно підтвердила їх необґрунтованість та завищення цін як мінімум у два рази.

«І в Уряді не зважають на те, що приватні домогосподарства, аж ніяк не зможуть вписатися в норми до 200 кубів. Навіть за умови жорсткої економії вони будуть змушені використовувати як мінімум 400 кубів», –  заявив пан Галайда.

Нагадаємо, уряд прийняв рішення щодо встановлення соціальної норми в обсязі 200 куб. м газу за ціною 3600 грн для всіх домогосподарств, які використовують природній газ для опалення. Зокрема про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Це вдвічі дешевше, ніж ринкова ціна природного газу, яка становить сьогодні 7188 грн», - наголосив Прем’єр-міністр.
 
При цьому пан Яценюк зазначив, що уряд компенсує різницю в ціні за рахунок коштів Державного бюджету.

 
Коментарі (0)