ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГУряд не врятує українців від підвищення тарифів

Уряд не врятує українців від підвищення тарифів

Уряд далі буде підвищувати тарифи на газ. Це вимушений захід, адже Україна зобов’язана поступово приводити ціни на паливо до середньоринкових. Експерти пояснили, чому українцям потрібно платити більше.

Підвищувати тарифи на газ – треба, і уряд це зробить. Експерти підтверджують − тарифи змінюватимуться часто. Чому українці повинні платити за «блакитне» паливо більше, пояснила керівник житлово-комунальних програм Громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко в ефірі радіостанції «Голос Столицы».

«З першого липня підвищення тарифів було пов’язане із тим, що вони не покривали собівартості. Що це означає? Що до того населення протягом багатьох років підряд сплачувало менше, ніж фактична собівартість послуг. Це навіть без врахування прибутку підприємств. З 1 липня ми сплачуємо всі відсотки, тобто всі 100% реальної вартості послуг плюс в деяких містах ще закладено невеличку рентабельність в кілька відсотків для підприємств. Це було перше підвищення», – пояснила пані Бойко.
 
Разом із тим, як повідомила Тетяна Бойко, Україна підписала меморандум із Міжнародним валютним фондом в рамках якого взяла на себе зобов’язання приводити ціни на газ поступово до середньоринкових.
 
 
«На сьогоднішній день населення сплачує за газ через підприємство «Теплокомуненерго» 1309 гривень за тисячу метрів кубічних. Це в той час, коли підприємства сплачують за ціною більше, ніж 6 тисяч гривень. Так, вони використовують дорогий імпортний газ, але так сталося, що і підприємства «Теплокомуненерго» також використовують той самий дорогий імпортний газ. Українського газу недостатньо в даних умовах для того, щоб покрити потреби і населення в самому газі, і в забезпеченні теплом. Тому прийняте таке політичне рішення, що поступово ця ціна буде зростати із 1309 гривень, але на якомусь етапі вона зафіксується. Це теж буде залежати він того, які в нас будуть джерела поставок газу», – завершила експерт.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Кабінет Міністрів визначив рекомендований графік збільшення цін на с для населення, загальний розмір якого за підсумками трьох найближчих років становитиме 101,6%. Відповідна постанова була прийнята 17 квітня 2014 року. Згідно з цим документом, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, рекомендовано підвищити ціни на газ на 40% з 1 травня 2015 року, на 20% - з 1 травня 2016 року і на 20% - з травня 2017 року.
 
До речі, на думку експертів, тарифи на газ, тепло і електроенергію потрібно підвищувати не на 120%, а на 500-700%, так як саме це підвищення є економічно обґрунтованим.
 
Коментарі (0)