ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоУряд планує тиснути на психіку боржників за ЖКП

Уряд планує тиснути на психіку боржників за ЖКП

Штрафні санкції за невчасну оплату ЖКП у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу, які пропонує ввести уряд, більше психологічний, ніж матеріальний захід, – вважають у Мінрегіоні.

Верховна Рада зареєструвала законопроект №4563а від 29 серпня «Про житлово-комунальні послуги». Документ передбачає стягнення пені зі споживачів за несвоєчасну чи/та неповну сплату ЖКП. Проте, відповідні штрафні санкції – бідьш психологічний, ніж матеріальний захід. Такої думки притримується начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону України Наталія Хоцянівська, повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

Вона нагадала, що норма щодо стягнення пені діяла і продовжує діяти в українському законодавстві.
 
«Статтею 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» встановлено, що одним із зобов’язань споживача є «у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги сплачувати пеню у встановлених законом чи договором розмірах». Проте розмір та порядок нарахування пені законодавчо не визначено», - сказала Наталія Хоцянівська.
 
Вона зазначила, що законопроект №4563а - нова редакція Закону України «Про житлово-комунальні послуги», який вже зареєстровано у Верховні Раді, передбачає таку пеню в розмірі 0,1 % суми простроченого платежу, яка нараховується за кожний день прострочення, але не більше 100% загальної суми боргу. При цьому пеня за кожний місяць нараховується окремо. Тобто за 1 повний місяць розмір пені може досягати 3%.
 
«Для прикладу: при виникненні у споживача заборгованості у розмірі 100 гривень на місяць йому буде нараховано пеню у розмірі 3 гривень», - зазначила Наталія Хоцянівська.
 
Вона нагадала, що у разі прийняття зазначеного Закону він вступить в дію з 1 січня 2015 року.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», законопроект №4563а «Про житлово-комунальні послуги» покликаний системно вдосконалити законодавче регулювання відносин у сфері житлово-комунальних послуг. Пропонуємо аналіз законопроекту.
 
Коментарі (0)