ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУряд планує виділяти на енергоефективність 2 мільярди на рік

Уряд планує виділяти на енергоефективність 2 мільярди на рік

В уряді запропонували щорічно виділяти 2 млрд грн на енергоефективність

В уряді запропонували щорічно виділяти 2 млрд грн на енергоефективність. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко під час Години запитань до уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми продовжуємо наполягати, що реформа енергоефективності - найбільш ефективне вкладення держави та інвестицій, а також збереження витрат, тому ми подали на бюджетну резолюцію таку ж пропозицію щодо фінансування 2 млрд грн щорічно на енергоефектівінсть", - зазначив Зубко.

Як повідомлялося раніше, на початку літа за програмою "теплих кредитів" Українські сім'ї отримали вже 800 млн грн, що становить 72,73% від прогнозованих в 2019 році 1,1 мільярда грн на енергоефективні заходи.

За словами Зубко, паралельно "Теплим кредитами" працює 140 муніципальних програм, що забезпечують від 10% до 30% співфінансування енергозберігаючих заходів, а також програма IQЕnergy, яку фінансує Європейський банк реконструкції і розвитку. Її учасники можуть отримати компенсацію 35% вартості товарів і матеріалів, які вони використовували для утеплення і модернізації житла.

"Такі програми - важлива складова боротьби за оптимізацію енерговитрат, але системний підхід до вирішення цього питання вони не забезпечують. В результаті держава не може оцінити - яка економія, отримана на виході. Запуск роботи Фонду енергоефективності забезпечить зовсім інший рівень здійснення енергомодернізації житла. Він є ключовим інструментом для успішної реалізації реформи енергоефективності в країні - зазначив віце-прем'єр.

Фонд буде не тільки надавати гроші, але і дасть технічні рішення для тепломодернізації. Програма "Теплі кредити" поряд з більш дрібними проектами буде підтримувати приватний сектор, а клієнтами Фонду енергоефективності, який охопить масштабні проекти теплової модернізації, стануть товариства співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Для 15 з них вже стартували пілотні проекти, які дозволять протестувати процедури для всіх учасників процесу - Фонду, банків і ОСББ. Їх загальне фінансування становить близько 40 млн грн. Він зазначив, що в перспективі Фонд зможе обробляти від 3 тисячі заявок на рік і навіть більше.

 

 
Коментарі (0)