ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняУряд розпочав реформу містобудування

Уряд розпочав реформу містобудування

Головний крок реформи галузі містобудування – ліквідація монополіста – Державної архітектурно-будівельна інспекції. Замість цього органу, наділеного надмірними повноваженнями, створюються три центральних органи влади
Відповідні постанови «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду» та «Про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» ухвалені на виїзному засіданні Уряду, повідомляє пресслужба Кабміну.
 
Головний крок реформи галузі містобудування – ліквідація монополіста – Державної архітектурно-будівельна інспекції (ДАБІ). Замість цього органу, наділеного надмірними повноваженнями, створюються три центральних органи влади, між якими розподілиться регуляторні та контролюючі функції:
 
Державна сервісна служба містобудування – виконуватиме реєстраційні функції у будівництві;
 
Державне агентство з питань технічного регулювання у містобудуванні – визначатиме параметри, ДБН, єврокоди;
 
Державна інспекція містобудування – здійснюватиме нагляд і контроль у будівництві.
 
Окрім того, скасовується ліцензування у будівництві. Замість цього впроваджуються сертифікати Відповідального виконавця робіт (виконроб), які видаватиме Мінрегіон. Таким чином запроваджується особиста відповідальність виконробів, які будуть підтверджувати свої дії персональним електронним підписом.
 
Ухвалення постанов – це перші кроки реформування нормативно-правової бази. Надалі вноситимуться зміни у законодавство. Поки відбуватиметься цей процес, на ринку діятимуть дозволи. Забудовники заповнюватимуть чек-листи, що будуть містити вичерпну інформацію про об’єкти будівництва.
 
Частиною реформи також стане запровадження обов’язкового страхування ризиків у будівництві, пропозиції щодо якого будуть внесені наступного року. Це дасть змогу гарантувати відповідальність атестованих і сертифікованих осіб, замовників перед третіми особами за завдані будівництвом збитки, підрядника за життя та здоров’я працівників.
 
Важлива умова реформи – максимальна автоматизація усіх процесів державного регулювання у будівництві. Для цього створюється Єдина державна електронна система у сфері будівництва. Головний її компонент – Реєстр будівельної діяльності, який забезпечує створення, збирання, накопичення, обробку, захист, облік інформації про об’єкти та учасників будівництва і зв’язки між ними.
 

Реформа відбуватиметься протягом року і розпочнеться наразі з ліквідації ДАБІ та створення сервісної служби. Протягом весни триватиме перехідний період, на час якого вводиться мораторій на інспекційний контроль учасників ринку з боку держави. У червні запрацюють ДІМ та новий реєстр. У вересні роботу розпочинає Державне агентство з питань технічного регулювання у містобудуванні. 

 
Коментарі (0)