ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГУряд штовхає українців до «тарифної» революції

Уряд штовхає українців до «тарифної» революції

У разі реалізації ідеї авансових платежів за енергоносії, Україну чекає чергова революція. Експерти переконані, перш ніж вимагати подібних розрахунків потрібно наперед виплачувати зарплати та пенсії і надавати якісні житлово-комунальні послуги.

Україну чекає нова революція. На цей раз - тарифна. На думку екс-міністра ЖКГ Олексія Кучеренка, населення не готове платити за авансовими платежами за енергоносії і, в разі реалізації такої ідеї урядом, знову вийде на протести.

«У складній економічній ситуації ми будемо або знаходити економічно обґрунтовані рішення, які вигідні для монополіста, держави та споживача або серед населення будуть масові неплатежі. Коли в 2010 році в Киргизії влада не втримала тарифи і ціни на тепло і газ різко піднялися, сталася тарифна революція. Такий же сценарій може бути і в Україні», - зазначив пан Кучеренко.

При цьому, за словами експерта, головним аргументом пересічного українця у разі, якщо у нього вимагають передоплату, буде вимога виплачувати зарплати і пенсії наперед. Це логічно, і очевидно, що держава такого кроку не зробить.

Читайте також: ЖКГ заплуталося у законодавчому павутинні

«30% київських будинків не обладнані лічильниками споживання енергії. Тому, яка тут може бути передоплата за послуги, які надаються або взагалі можуть бути не надані? Це доб'є бюджет сім'ї в кінець!», - підкреслив пан Кучеренко.

Крім того, експерт зазначив, що впроваджуючи ідею про здійснення авансових платежів, влада прикривається критичною енергетичної ситуацією в країні і війною на Донбасі.

«Але перед тим, як приймати будь-які рішення, вони обов'язково повинні бути обговорені на публічному майданчику, а тільки після цього впроваджуватися в життя», - резюмував він.

Нагадаємо, як повідомляла «Україна Комунальна», 15 листопада Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 4 листопада 2014 року «Про стан забезпечення енергетичної безпеки держави та невідкладні заходи щодо сталого проведення опалювального сезону 2014/15 року». Одним із завдань Кабінету Міністрів було визначено опрацювання питання щодо поліпшення стану розрахунків за енергоносії всіма категоріями споживачів, у тому числі шляхом запровадження з 1 грудня 2014 року системи попередньої оплати за споживання енергоносіїв.

 
Коментарі (1)
Sergiy1
28 Листопада 2014 p. 11:32
Істина десь посередині. Тоді у вартість енергоносіїв включаємо витрати по обслуговунню кредитних ресурсів, які залучаються постачальником для Їх закупівлі,виробництва і нічого не міняємо. А хто платить аванс знижуємо тарифи на відсотки обслуговування кредитів ,а можливо частку прибутку. Варіантів безліч. З терміном 1 грудня - треба признати що погарячилися.Єдине, що має бути зрозуміло в державі, що в усьому світі енергоносії не є якимись ефімерними послугами( тоді працює відома формула,,товар- гроші товар,,