ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоУряд схиляє нацрегулятори до взаємин

Уряд схиляє нацрегулятори до взаємин

Кабмін на законодавчому рівні домагається функцій впливу за діяльністю Нацкомісій, що регулюють сферу природних монополій.

Парламент має намір чіткіше визначити порядок взаємодії уряду та національних комісій, що регулюють сферу природних монополій. Перший крок у цьому напрямку вже зроблено: вчора за прийняття відповідного проекту закону № 10650 в першому читанні проголосував 231 народний депутат.

Документом, автором якого є Кабінет Міністрів, вносяться зміни до ст. 9 та ст. 11 чинного закону «Про природні монополії». Згідно правкам, Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг (Нацкоммуслуг), а також Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ) при регулюванні тарифоутворення повинні щорічно враховувати основні макроекономічні показники (інфляцію, ВВП), зазначені в Держпрограмі економічного і соціального розвитку України. Крім того, Нацкомісії зобов'яжуть вносити в тарифи рекомендації уряду щодо впливу «держрегулювання цін на продукцію монопольних утворень на стан цінової політики у відповідній сфері». Іншими словами, якщо закон буде прийнятий, регуляторам доведеться рахуватися з рекомендаціями Кабміну в частині тарифоутворення.

При цьому, проектом також визначається порядок взаємодії у питанні формування цінової політики, зокрема, шляхом проведення спільних консультацій, розробки та виконання програмних документів економічного і соціального розвитку підвідомчих регуляторам галузей. Також пропонується, що НКРЕ і Нацкоммуслуг стануть «учасниками державного прогнозування».

Зараз, відповідно до закону «Про природні монополії», нацрегулятора - державні колегіальні органи, які утворюються та ліквідуються Президентом, підкоряються вони також главі держави. Разом з тим, Комісії підзвітні Верховній Раді. Таким чином, Кабмін - єдиний орган влади, який не має повноважень впливати на дії нацрегулятора у сфері природних монополій. В уряді впевнені, що «незбалансованість прийняття Комісіями рішень з питань ціноутворення може призвести до розкручування інфляційних процесів у державі та соціальної напруженості в суспільстві».

 
Коментарі (0)