ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаУряд здешевить вартість електрики для обленерго

Уряд здешевить вартість електрики для обленерго

Міненерго може знизити ціни на електрику для компаній, які здійснюють її експорт. Окрім того у відомстві повідомили, що протягом минулого року зекономили для споживачів десятки мільярдів гривень без підняття тарифів

Міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин допускає встановлення пільгової ціни на електроенергію для компаній, які здійснюють її експорт. Про це він заявив журналістам у вівторок в Києві.

«Є деякі заходи, якими можна стимулювати експорт. Тобто, для тих, хто буде збільшувати обсяги експорту, необхідно піти назустріч з точки зору тарифу, за яким вони закуповують електроенергію (у ДП «Енергоринок» – ред.). Але однозначно - не в збиток «Енергоринку», - сказав він.

Також Міністр зазначив, що на обсяги експорту електроенергії може позитивно вплинути девальвація гривні.

Окрім того, урядовець наголосив, що Міненерго протягом 2015 року зекономило 24 млрд грн для споживачів електроенергії, не піднявши тарифи до 1,12 грн за кВт-год, як вимагала того компанія ДТЕК.

Читайте також: «Комуналка» «з’їдає» половину бюджету українських родин – опитування

«За цей рік ми зекономили для споживачів більше 24 млрд грн - не піднявши тариф, так як хотів ДТЕК на початку року до 1,12 грн за кВт-год. Навіть сьогодні ДТЕК отримує менше гривні, а тоді вони хотіли 1,12 грн. При виробітці 4 млрд кВт-год на місяць ви можете швиденько підрахувати економічний ефект», - розповів пан Демчишин.

Нагадаємо, в Україні з 1 березня починають діяти нові тарифи на електроенергію. Це стане третім етапом поступового підвищення тарифів, на світло для населення запровадженого постановою Нацкомісії від 22.02.2015 за №220.

Таким чином, за обсяг спожитий до 100 кВт-годин на місяць міські споживачі сплачуватимуть по 57 копійок за кВт-годину (з пдв), тоді як наразі вони платять по 45,6 коп.

За обсяг, спожитий понад 100 кВт-годин і до 600-т, тариф зросте до з 78,9 до 99 копійок, а за обсяг, який перевищує 600 кВт-год на місяць, платити доведеться по 1,56 грн за кВт-годину, при теперішньому тарифі в 1,479 грн.

Для громадян, які проживають у сільській місцевості діятимуть такі ж тарифи, як і для мешканців міста, але мінімальний обсяг споживання для них, як і тепер, буде на 50 кВт-год більше – 150 кВт-год на місяць за ціною по 57 копійок за кВт-годину (з пдв).

У разі ж, якщо помешкання обладнане електричною опалювальною установкою, протягом опалювального сезону діятимуть наступні тарифи:

з 1 березня по 30 квітня 2016 року за обсяг, спожитий до 3600 кВт-год на місяць, тариф становитиме 57 коп (з пдв), а за обсяг, спожитий понад 3600 кВт-год на місяць – по 1,56 грн, а нині - 1,479 грн.

 
Коментарі (0)