ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУряд зробив ставки на економію газу

Уряд зробив ставки на економію газу

В Уряді порахували, що через низьку енергоефективність Україна переплачувала Росії за газ мільйони гривень щорічно. Наразі ж Кабмін вирішив економити «блакитне» паливо і тим самим – кошти.

Уряд планує зменшити споживання природного газу на 5 млрд куб. м до 2020 року і тим самим знизити на 8,6 млрд грн. видатки держбюджету на компенсацію НАК «Нафтогаз України» різниці між закупівельною ціною імпортного природного газу та ціною природного газу для споживачів. Для цього у Мінрегіоні розробили механізм економічного стимулювання заміни споживання природного газу іншими видами палива у сфері теплозабезпечення. Про це заявив очільник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимир Гройсман на брифінгу в Будинку Уряду.

У Мінрегіоні зазначили, що сьогодні фактична вартість однієї гігакалорії тепла, виробленої з природного газу, становить 912 грн., з яких 598 грн.  компенсує держава. Тобто населення отримує тепло вартістю 314 грн. за одну гігакалорію.

«Це означає, що держава щороку витрачала десятки мільярдів гривень на таку компенсацію. Це близько 35 мільярдів гривень, які НАК «Нафтогаз» перераховував Росії і ці кошти працювали на її економіку. Сьогодні ми прийняли рішення, що теплогенеруючі підприємства, які переходять на біопаливо, отримують компенсацію на різницю в тарифах в розмірі 508 гривень за одну гігакалорію тепла. Держава таким чином зможе за 5 років  заощадити близько 5 мільярдів кубометрів газу, тобто майже половину того обсягу газу, який сьогодні витрачається для забезпечення населення і бюджетної сфери теплом. Найголовніше, ці 508 гривень залишатимуться в Україні і працюватимуть на її економіку», - пояснив урядовець.  Він додав, що це дасть серйозний мультиплікаційний ефект – завантаження потужностей вітчизняних підприємств, що спеціалізуються на виробництві котлів, які працюють на біопаливі, і підприємств, які виробляють альтернативне паливо. Плюс – це створить десятки тисяч нових робочих місць», – сказав пан Гройсман.
 
Очільник Мінрегіону підсумував, що Україна має стати енергонезалежною країною. Наразі це першочергове завдання для Уряду.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», в Кабінеті Міністрів обіцяють надавати пільги котельням, які наразі використовують дорогий російський газ, за перехід на інший вид палива. Окрім того, газове «розлучення» принесе їм зниження тарифу на електроенергію.
 
Коментарі (0)