ГоловнаКоментаріГазопостачанняУряд планує заохочувати «розлучення» з російським газом

Уряд планує заохочувати «розлучення» з російським газом

В Кабінеті Міністрів обіцяють надавати пільги котельням, які наразі використовують дорогий російський газ, за перехід на інший вид палива. Окрім того, газове «розлучення» принесе їм зниження тарифу на електроенергію.

Уряд має намір ухвалити рішення про зниження тарифу на електроенергію для тих, хто перейде із газових котлів на електричні. Окрім того, у Кабміні планують встановити низку преференцій для котелень, які замість газу використовуватимуть інші види палива. Про це повідомив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні Кабінету Міністрів.

Пан Яценюк нагадав, що в України з російським «Газпромом» продовжуються «дружні» стосунки», тому зараз вкрай необхідно займатися питанням енергоефективності. Голова Кабміну зазначив, що Уряд розгляне питання встановлення спеціального тарифу на електроенергію для тих, хто переходить із газових котлів на електричні.

«Зараз тариф на електроенергію – 1 гривня 19 копійок. Якщо ви придбали електроакумулюючий електричний котел, то нічний тариф на електроенергію буде 30 копійок, в чотири рази менше, а тариф протягом дня – 80 копійок», – заявив пан Яценюк.
 
До того ж, Кабінет Міністрів розгляне питання щодо преференцій для котелень, які переходять з газу на інший вид палива: «Замість 5% рентабельності, які отримують сьогодні газові котельні, котельня на іншому виді пального отримає дозвіл на 21% рентабельності».
 
 
Окрім того, за словами Арсенія Яценюка, споживачі, які отримували тепло від газових котелень, матимуть знижку на тариф 10%, якщо котельня переходить з газу на інший вид палива.
 
Також Уряд дозволить встановлювати тариф для негазової котельні на 300 грн вищим, ніж сьогодні – 800 гривень: «Ми, з одного боку, даємо для населення мінус 10% вартості в тарифі, а для кожної котельні, яка прийняла рішення відмовитися від дорогого російського газу - можливість залучити кредит і погашати цей кредит, тому що ресурсу для цього достатньо».
 
Днем раніше у Белграді було підписано контракт з будівництва магістрального ділянки газопроводу «Південний потік» на території Сербії, обсяг якого складає близько 2 млрд євро. Укладачі угоди розраховують, що перший газ сербською ділянкою газопроводу піде, як і планувалося, до кінця 2016 року.
 
Українська сторона має сумніви, що будівництво «Південного потоку» дійде до активної фази, сумніваються в цьому і у Європі, однак доки Росія веде переговори з цього питання, Україна ризикує втратити статус транзитера газу.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», глава «Нафтогазу України» Андрій Коболєв заявив, що Україні необхідно скоротити споживання газу до зими хоча б на 20%, а також підвищити ціну на газ для громадян.
 
Коментарі (0)