ГоловнаКоментаріУряд хоче зруйнувати залишки інфраструктури країни

Уряд хоче зруйнувати залишки інфраструктури країни

Водоканалам та теплокомуненерго і сьогодні не вистачає якісного управління та вміння використовувати наявні ресурси, а при різкому збільшенні масштабу можна очікувати тільки різкого посилення боротьби за владу в цих обласних монстрах та остаточного розкрадання всього, що ще хоч якось збереглося. П

Водоканалам та теплокомуненерго і сьогодні не вистачає якісного управління та вміння використовувати наявні ресурси, а при різкому збільшенні масштабу можна очікувати тільки різкого посилення боротьби за владу в цих обласних монстрах та остаточного розкрадання всього, що ще хоч якось збереглося. При цьому буде практично повністю блоковано процес залучення інвесторів – й українських, й іноземних - на підприємства ЖКХ.

Сьогодні приватні компанії виявляють дуже стриманий інтерес до проектів на водоканалах, до можливості взяти їх у концесію, навести в них лад. Але якщо йтиметься про обласних «монстрів», вони через свій розмір будуть нецікаві венчурним середнім і дрібним інвесторам, а великі іноземні інвестори в Україну з її рівнем корупції та ризиків не прийдуть. Таким чином, обласні провайдери ЖКГ можуть бути цікаві тільки представникам влади: аби вкрасти компанію в ході «приватизації», а потім, доки існують хоч якісь фінансові потоки, витягувати з неї гроші. Результатом стане повний крах житлово-комунальної інфраструктури в країні.

Інший шлях – це спрощення умов надання концесій та активне залучення інвесторів у проекти. Тут і західні інвестори можуть залучитися (компанії середнього розміру, що інвестують в ЖКГ, у Європі давно придивляються до таких проектів в Україні). І українські компанії будуть готові взяти в цьому участь. Якщо йдеться про 5-6 мільйонів інвестицій у водоканал невеликого міста з 4-6-річною окупністю і концесією на 25 років, проекти будуть цікаві бізнесменам середнього рівня. І в цьому разі обсяг «корупційної складової» зменшиться в рази.

Ігор Ліскі, координатор напрямку «Сучасна інфраструктура» партії «Фронт змін». 

 
Коментарі (0)