ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаВ Білорусі запустили першу в країні вітрову електростанцію

В Білорусі запустили першу в країні вітрову електростанцію

У Новогрудському районі Гродненської області ввели в експлуатацію першу в Білорусі вітроелектростанцію. На будівництво вітряків під Новогрудком Євросоюзом було виділено 5 млн євро.

Вітроенергетичні установки потужністю 1,5 МВт  було нещодавно запущено в Гродненській області.

Електроенергія, що виробляється екологічно чистим джерелом, вже почала надходити в мережу Гродненської енергосистеми. За розрахунками Міністерства енергетики Білорусі нова електростанція вироблятиме в рік близько 22 млн кВт на годину. Це  дозволить білоруській енергосистемі використовувати безкоштовну енергію вітру та економити щорічно 4,516 млн кубометрів природного газу на суму 935,8 тис. доларів.

На даний момент електростанція працює в експериментальному режимі, що допоможе визначити ефективність використання енергії вітру в країні.

Вітряки було споруджено в рамках  проекту міжнародної технічної допомоги "Зелена економіка в Білорусі", який фінансується Євросоюзом.На будівництво п'яти вітряків під Новогрудком Євросоюзом було виділено  5 млн євро .

Ще в 2011 році бранденбурзька фірма Enertrag побудувала в Мінській області два парки вітряків, загальною потужністю 160 мегават на годину. Загальний обсяг інвестицій склав 320 мільйонів євро.  

Уряд у Мінську проголосив амбітну мету – до 2025 року частка відновлюваної енергії має становити 25 відсотків, тобто - зрости втричі.

 

 
Коментарі (0)