ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГВ Держенергоефективності розробляють нові механізми фінансування «зелених» проектів

В Держенергоефективності розробляють нові механізми фінансування «зелених» проектів

Держенергоефективності розглядає можливість запровадження в Україні випуску «зелених» бондів як нового механізму фінансування «зелених» проектів.

Запровадження в Україні випуску «зелених» бондів як інструменту реалізації проектів з відновлюваної енергетики стало основною темою першого Українського форуму з кліматичних фінансів.

Про це йдеться у повідомленні Урядового порталу.

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук відзначив, що Україна, як й інші країни-підписанти Паризької угоди, взяла на себе зобов’язання створити сприятливі умови для інвестування у проекти зі скорочення викидів парникових газів. Це, у свою чергу, потребує ефективних механізмів залучення капіталу в «зелені» проекти. Мова йде про випуск «зелених» бондів.   

«Ми рухаємося у правильному напрямі, але нам потрібні нові інструменти для реалізації «зелених» проектів і, в першу чергу, фінансові. Тому випуск «зелених» бондів є вдалим прикладом фінансування проектів «чистої» енергетики. У цьому питанні Держенергоефективності зацікавлено працювати пліч-о-пліч з Міністерством фінансів України, представниками муніципалітетів, потенційними інвесторами, щоб створити як нормативно-правові, так і організаційні шляхи випуску зелених бондів в Україні», – підкреслив у ході виступу Голова Агентства.

Зокрема, варто відзначити, що після багатьох досліджень стало зрозумілим, що «зелені» фінансові інструменти при правильному цільовому використанні, оцінці ризиків можуть вирішити багато проблем, зокрема: розширення фінансування проектів у сфері енергетики, зміцнення економічного потенціалу країни, подальшу інтеграцію в глобальне економічне середовище. Ці процеси вирішуються через перехід на «зелені» інвестиції, інструментом яких є «зелені» облігації (бонди).

Варто нагадати, що «Зелена облігація» – це борговий інструмент, кошти від продажу якого спрямовуються виключно на фінансування «зелених» проектів. Головним критерієм таких проектів є їхній екологічний напрям.

 

 
Коментарі (0)