ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГВ елітних будинках підвищили квартплату

В елітних будинках підвищили квартплату

У кабмінівських будинках зріс тариф за обслуговування будинку та прибирання двору. Мешканці готуються до бунтів і пишуть листи прем'єру, а влада запевняє: іншим ціни не підвищать.

У Києві зросли тарифи на обслуговування будинків та прибудинкових територій, правда, торкнулося це не всіх, а лише трьох десятків будинків, де живуть відомі люди. Влада обіцяє, що подальше зростання не передбачається, однак мешканці, які отримали нові платіжки, активно збирають підписи і мають намір звертатися до Прем'єр-міністра, пише газета «Вести».

Тариф для еліти

Вартість прибирання сходових клітин, підмітання доріжок та вивезення сміття тепер майже вдвічі вище: чим більша квартира, тим помітніше зростання. «Я отримала квитанцію про оплату і дуже здивувалася, - розповіла дружина співака Віктора Павліка Лариса, яка живе по вул. Флоренції, 1/11. - Тепер нам доведеться платити на 240 грн більше. І це при тому, що будинок далеко не новий, в під'їзді грибок, доріжка до парадного вся в ямах. А платити будемо, як за квартиру в новобудові».

Не задоволені змінами та мешканці будинку по вул. Срібнокільській, 20, - по сусідству із знаменитим депутатським будинком. Тут живе чимало чиновників. «У нас будинок кабмінівський, тут живе багато чиновників Кабміну, з АП. А стіни в будинку тріснули через сусіднє будівництво, довелося їх стягувати спеціальними металевими стяжками. Тріщини у мене в квартирі комунальники обіцяли закрити, але так і не виконали, я вже сам на свої заощадження робив, бо в квартиру було страшно зайти. А тепер ось повинен на 77 грн більше платити», - обурюється Василь Бойко.

Паніка і в елітному будинку на Старонаводницькій, 4-А, де квартира у екс-голови Нацбанку Володимира Стельмаха, колишнього судді КС Миколи Козюбри, а раніше жив перший заступник мера Анатолій Голубченко. Їхня сусідка з квартири № 57 Інна Петрівна підрахувала, що за свою двокімнатну квартиру тепер їй доведеться віддавати на 140 грн більше. «Якби нас зібрали, запитали нашу думку, розповіли, за що такі націнки. А так нічого не пояснили», - каже Інна Петрівна. А от у будинку на вул. Окіпної, 1, навіть збираються скаржитися прем'єр-міністру. «Ми зберемо підписи і звернемося до Миколи Азарова, він обіцяв покарати тих, хто буде підвищувати ціни, от нехай виконує свою обіцянку», - каже Володимир Гаєнко.

У інших не підвищать

Більше тридцяти будинків, в які прийшли «оновлені» квитанції, належать ДП «Укржитлосервіс», яке обслуговує всі кабмінівські будинки. У ДП вважають підвищення виправданим. «Ми розрахували економічно обгрунтовані тарифи, затвердили їх в управлінні цінової політики КМДА. У цих будинках давно не піднімалися розцінки. А якщо люди не хочуть платити, то нехай створюють ОСББ і самі вирішують, як їм бути», - сказав директор підприємства Микола Брезло. У мерії кажуть, що підвищувати квартплату в інших будинках поки не збираються. «Ймовірно, це підприємство не затверджувало у нас свої тарифи, а тепер ось затвердило. Але підвищувати ціни ми не будемо в інших будинках», - пообіцяв Голубченко.

Тарифи ОСББ пустили у вільне плавання

Не виключено, що тарифи можуть почати підвищувати і в ОСББ – тепер вони не повинні узгоджувати свої ціни з мерією, що було стримуючим фактором для деяких товариств.

«Тепер самі мешканці на загальних зборах повинні вирішувати, скільки платити за утримання будинку та прибудинкової території. Це ж самоврядування», - говорить Анатолій Голубченко.

Екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко каже, що можуть виникнути проблеми: «Якщо об'єднання будуть призначати високі тарифи, то як бюджет буде оплачувати субсидії? У Росії, наприклад, прийнято регіональні стандарти, і вище них ніхто виплачувати субсидії не буде. Щось подібне доведеться зробити і у нас».

Перелік адрес, де з 1 липня підняли тарифи на утримання будинку та прибудинкових території:

• Вул. Срібнокільська, 20
• Дарницький бул., 3
• Бул. Генерала Жмаченка, 2
• Вул. Раїси Окіпної, 1, 3-а, 3-б, 3-в,
• Вул. Ованеса Туманяна, 8,
• Вул. Флоренції, 1/11, 5, 9
• Вул. Десятинна, 8, 10
• Вул. Терещенківська, 5
• Вул. Банкова, 1/10, 3
• Вул. Грушевського 34-а
• Вул. Інститутська, 13/4, 16, 18, 20,
• Вул. Лаврська, 4, 4-а
• Вул. Лейпцизька, 3
• Вул. Мазепи, 12-а, 12-б
• Вул. Старонаводницька, 4-а, 6
• Вул. Суворова, 5, 7, 11, 13
• Вул. Шовковична, 10, 21
 

 
Коментарі (0)