ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаВ Енергоатомі очікують затвердження рішень для енергомосту «Україна-ЄС»

В Енергоатомі очікують затвердження рішень для енергомосту «Україна-ЄС»

Одним з пунктів є порядок допуску Енергоатома до міждержавного перетину на 20 років з метою безперешкодного експорту електроенергії.

Одним з пунктів є порядок допуску Енергоатома до міждержавного перетину на 20 років з метою безперешкодного експорту електроенергії.

НАЕК «Енергоатом» найближчим часом очікує на затвердження Кабміном тендерної документації для проведення конкурсу з визначення приватного партнера для реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна-ЄС».

Про це сказав президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський під час зустрічі із членом наглядової ради, співвласницею компанії Kulczyk Investments s. a. Домінікою Кульчик, повідомляє Укрінформ з посиланням на прес-службу компанії. 

“Найближчим часом очікуємо на затвердження Кабінетом міністрів України тендерної документації, необхідної для проведення конкурсу з визначення приватного партнера для здійснення державно-приватного партнерства за проектом «Енергетичний міст «Україна-ЄС. Одним з пунктів згаданої документації є порядок допуску Енергоатома до міждержавного перетину на 20 років з метою безперешкодного експорту електричної енергії протягом зазначеного періоду», - зазначив Недашковський. (Міждержавний перетин - сукупність міждержавних ліній електропередачі, що з’єднують об’єднану енергетичну систему України з енергосистемами інших держав - ред).

У свою чергу Кульчик підкреслила, що проект «Енергетичний міст «Україна-ЄС» є одним з пріоритетів холдингу Kulczyk Investments. «Він має велике значення не лише в економічному, але й в політичному контексті. Розпочинаючи цей проект мій батько вірив, що Україна є дуже важливим компонентом для забезпечення енергетичної стабільності Європи. Польща потребує української електричної енергії, у свою чергу Україна потребує Польщі для подальшої енергетичної інтеграції з ЄС. Впевнена в успішній реалізації цього проекту», - зазначила Кульчик.

Член правління компанії Polenergia International S.ar.l. Гжегож Станіславський також повідомив, що у червні поточного року очікується оприлюднення рапорту Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E), який міститиме рекомендації щодо забезпечення енергетичної безпеки країн Балтії. «Країни Балтії вже багато років намагаються отримати з’єднання власних енергосистем з об’єднаною енергосистемою Євросоюзу, але цей процес досі гальмується. Ми працюємо над тим, щоб у рапорті ENTSO-E була відображена можливість використання енергомосту Україна-ЄС у якості одного з дієвих інструментів підвищення енергетичної безпеки балтійських країн та їхньої подальшої інтеграції до енергосистеми ЄС шляхом створення перемички між енергомостом та енергосистемою Литви», - додав Станіславський. 

Як повідомлялося, проект «Енергетичний міст «Україна-Європейський Союз» було розпочато у 2014 році за ініціативи Енергоатому та польської енергетичної компанії Polenergia International, яка є частиною холдингу Kulczyk Investments. 

В рамках проекту «Енергетичний міст «Україна-Європейський Союз» передбачається здійснення експорту електроенергії з енергоблоку №2 Хмельницької АЕС за 2 напрямками: через поновлення ЛЕП 750 кВ на Жешув, а також діючою лінією на ПС Альбертирша (Угорщина) після модернізації Західноукраїнської підстанції. Це дасть змогу додати 1000 МВт атомної електроенергії до існуючого експортного потенціалу Бурштинського острову, який на сьогодні забезпечується виключно тепловою генерацією (550 МВт).

До зони відповідальності НАЕК «Енергоатом» за даним проектом відносяться модернізація енергоблока №2 Хмельницької АЕС та перепідключення його до Бурштинського острову, а також забезпечення резерву власних потреб енергоблока №2 ХАЕС при роботі на енергосистему ENTSO-E. Попередня оцінка вартості виконання зазначених робіт становить 16 млн євро та 31 млн євро відповідно.

Проект не потребує прямого бюджетного фінансування на жодному з етапів його реалізації. Усі заходи фінансуватимуться за рахунок власних коштів приватного партнера.

 

 
Коментарі (0)