ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняВ ЄС потурбувалися про енергоефективність житлофонду

В ЄС потурбувалися про енергоефективність житлофонду

Такий підхід ЄС сприяє реконструкції будівель у найгіршому стані та ставить Європейський Союз на шлях декарбонізованого опалення та охолодження

 

Європейський економічно-соціальний комітет (ЄЕСК) підтримав пропозицію Комісії з оновлення Директиви про енергетичну ефективність будівель, яка допоможе досягти енергоефективної, високоякісної та вільної від довкілля та забезпечить реалізацію інструментів для ефективної боротьби з енергетичною бідністю.

Комітет ухвалив висновок про перегляд Директиви про енергоефективність будівель (EPBD) на своєму березневому пленарному засіданні, повідомила прес-служба ЄЕСК. Зазначається, що нові правила Директиви спрямовані на боротьбу з недостатніми структурними довгостроковими інвестиціями у будівництво шляхом запровадження мінімальних стандартів енергетичної ефективності ЄС, нових вимог до сертифікатів енергетичної ефективності та паспорту ремонту будівлі.

Зазначається, що недавнє різке підвищення цін на енергоносії та перспектива високих цін принаймні у середньостроковій перспективі показали, що зараз важливіше, ніж будь-коли, розробити стратегію для пом'якшення впливу та викорінення енергетичної бідності. Наприклад, у 2018 році 6,8% людей у ​​ЄС – а це приблизно 30,3 мільйона – не змогли сплатити за рахунками за комунальні послуги, тому ризикували бути відключеними, а останні події загострили цю проблему. Щоб забезпечити гідне, доступне та здорове житло для всіх, ЄС має запровадити довгострокові конкретні заходи щодо підвищення енергоефективності будівель, впевнені у ЄЕСК.

Це тим більше терміново, оскільки опалення та охолодження на основі викопного палива стануть дорожчими через зростання вартості дозволів Системи торгівлі викидами ЄС (EU ETS). Заходи щодо підвищення енергоефективності будівель Для досягнення цих результатів ЄЕСК наполегливо підтримує три цільові заходи.

"Впровадження на рівні ЄС деяких мінімальних стандартів енергетичної ефективності, зокрема, для житлових будинків у найгіршому стані є значним кроком уперед, навіть якщо державам-членам залишається вирішувати, чи слід для інших житлової маси запроваджувати національні стандарти", – зазначили у Комітеті.

Іншим важливим моментом, додали в ЄЕСК, є підвищені вимоги щодо надійності та зручності використання сертифікатів енергетичної ефективності (EPC). Враховуючи їхню ключову роль у підвищенні енергоефективності будівельного фонду, важливо оновити їх у цифровий формат з якісним, детальним змістом, методами розрахунку, доступністю та публікацією.

Однак, EPC у паперовому форматі завжди повинні бути доступні громадянам, яким вони необхідні. Нарешті, створення "паспорту реновації" будівлі до 2024 року також є чудовою пропозицією: ця опція надасть споживачам більш легкий доступ до інформації та знизить витрати на планування ремонту своїх будівель. ЄЕСК ставить під сумнів його ефективність, оскільки паспорт не є обов'язковим, але визнає, що паспорт також містить великі переваги, пов'язані зі станом, комфортом та впливом зміни клімату на будівлі.

 

 
Коментарі (0)