ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВ Європі може з'явитися свій трубопровід з дешевим газом

В Європі може з'явитися свій трубопровід з дешевим газом

США взялися просувати будівництво трубопроводу EastMed, який буде постачати газ з Східного Середземномор'я в Південну Європу. Це дозволить європейцям отримувати ресурс дешевше, ніж від РФ

США взялися просувати будівництво трубопроводу EastMed, який буде постачати газ з Східного Середземномор'я в Південну Європу. Це дозволить європейцям отримувати ресурс дешевше, ніж від РФ.

На саміті 7 серпня в грецьких Афінах обговорювався проект газопроводу EastMed (Eastern Mediterranean рipeline), завдання якого - транспортувати в Південну Європу газ з "газоносного трикутника". Так називають район в Східному Середземномор'ї, розвідкою якого спільно займаються три країни: Греція, Ізраїль і Кіпр. Це перш за все шельфові родовища "Афродіта" на Кіпрі і "Левіафан" в Ізраїлі, сумарні запаси яких оцінюються в 620 млрд куб. м. У заході взяли участь міністр охорони навколишнього середовища та енергетики Греції Костіс Хадзідакіс, міністр енергетики, торгівлі і промисловості Кіпру Георгіос Лаккотріпіс, міністр енергетики Ізраїлю Юваль Штайніц і помічник держсекретаря США з питань використання енергетичних ресурсів Френсіс Феннон, а також представники уряду Італії.

Труба в Європу може бути прокладена по дну Середземного моря і через територію Греції. Трубопровід протяжністю понад 1300 км почнеться в Ізраїлі і буде мати три точки виходу: на Кіпрі, на Криті і в Греції, а далі - на італійські термінали. Його потужність складе 10-16 млрд куб. м в рік. Окупитися проект повинен за десять років. Фінансову відповідальність зараз порівну ділять грецька DEPA і італійська Edison.

Міжурядовий меморандум про будівництво EastMed згадані країни уклали в 2017 р Проект розвивався ні добре, ні погано, поки до його просуванню не підключилисявнз Сполучені Штати. Сталося це в березні 2019 року, коли в переговорах по реалізації проекту почав брати участь держсекретар Майк Помпео.

Судячи з усього, американці побачили в проекті можливість одночасно підтримати свого союзника в особі Ізраїлю, завоювати симпатії Греції, а головне - створити конкуренцію Росії на європейському газовому ринку. Справа в тому, що, за попередніми розрахунками, що надходить через EastMed газ виявиться для споживачів на 20-30% дешевше, ніж з Росії. У цьому сенсі газопровід стане альтернативою гаряче оскаржуваному Вашингтоном "Північному потоку-2".

А ще це політичний проект: новий грецький уряд вже підтвердило своє зближення з Ізраїлем. Додамо сюди Кіпр - і за підтримки США ці три країни можуть створити в Східному Середземномор'ї конкуренцію регіональному центру сили в особі Туреччини. До речі, і в газовому плані EastMed може разом обрушити вже майже збулися мрії Туреччини стати газовим хабом для півдня Європи.

Втім, поставки палива по газопроводу EastМed почнуться тільки після 2025 р До того часу - хочемо ми того чи ні - "Газпром" буде домінувати на європейському газовому ринку.

 

 
Коментарі (0)