ГоловнаКруглий стілОСББОСББ береться за реформування житлового господарства

ОСББ береться за реформування житлового господарства

«Україна Комунальна» дедалі глибше занурюється у проблеми галузі ЖКГ. Так, нещодавно ми побували у Кривому Розі на семінарі-практикумі щодо ролі органів місцевого самоврядування у реформуванні та розвитку житлового господарства.

Маючи на меті «розрубати гордіїв вузол» проблем українського ЖКГ, Громадська спілка «Асоціація управителів житла» з серпня поточного року розпочала проведення семінарів-практикумів: «Роль органів місцевого самоврядування в реформуванні та розвитку житлового господарства». Перший з них пройшов 6 серпня у Кривому Розі. Захід відбувся за співпраці з виконавчим комітетом Криворізької міської ради,  особистої підтримки голови міста Юрія Вілкула, а також сприяння Фонду розвитку та інновацій ЖКГ. Інформаційним партнером виступило ІА «Україна Комунальна».

Окрім представників громади Кривого Рогу у практикумі взяли участь керівники комунальних підприємств, ОСББ та громадських організацій із Вінниці, Дніпропетровська, Житомира, Запоріжжя, Києва, Кіровограда та Кременчука.

Перед початком семінару організатори запропонували своїм гостям різноманітну культурну програму, яка включала відвідини ряду місцевих пам'яток. І не дарма, набравшись таким чином позитивних емоцій, експерти з новими силами приступили до вирішення складних питань.
 
На фото: учасники семінару на Південному ГЗК
 
Примітно, що Кривий Ріг був обраний для проведення семінару невипадково, адже цей населенний пункт може похвалитися незвичайною інфраструктурою. Маючи протяжність більш ніж 160 кілометрів, місто вибудувало специфічну систему роботи у житлово-комунальній сфері, якою хотіло поділитися.

Еволюція ЖКГ

Представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Сергій Кушнір у своєму вітальному слові не оминув увагою досягнення Кривого Рогу у розв’язанні ряду проблем ЖКГ, зокрема, взятий керівництвом міста курс на заохочення місцевого самоуправління. Детальніше про самоуправління в місті розповів Секретар міської ради Кривого Рогу Сергій Маляренко, назвавши ОСББ «яскравим прикладом дієвої самоорганізації населення». Чиновник зазначив, що якщо головне завдання органів місцевого самоуправління надавати людям якісні комунальні послуги, то ніхто краще за ОСББ з ним не впорається. «Важливий сам факт того, що люди беруть на себе відповідальність за те, як вони житимуть далі, якими будуть ці умови і яку ціни вони за це вони платитимуть», - наголосив Секретар Криворізької міськради.
 

Початок семінару. Вітальне слово від Сергія Маляренко, Сергія Кушніра та Василя Лімана

За даними виконкому Криворізької міськради на сьогодні у місті нараховується 152 ОСББ, із яких 123 здійснюють самостійне управління за допомогою своїх статутних органів, а решта працює через управителів. Начальник управління благоустрою та житлової політики міста Олександр Катриченко доповнив, що у 2011 році міськрадою була прийнята програма підтримки ОСББ, яка допомогла 91 об’єднанням співвласників фактично прийняти на свій власний балансовій облік їхні будинки. Відповідаючи, чи істотним був такий результат, чиновник зауважив, що міська влада хотіла б досягти і більших показників, але для цього місту банально не вистачає фінансування.

На фото: Олександр Катриченко, Євгенія Дубінська Василь Ліман та Сергій Маляренко

Президент Громадської спілки «Асоціації управителів житла» Василь Ліман зазначив, що його організація працює над підготовкою меморандуму разом із Європейським банком реконструкції та розвитку, а також іншими європейськими інституціями щодо залучення коштів для фінансування програм підтримки ОСББ та низки інших реформ у галузі ЖКГ України. Окрім того, немало експертів наголосили на необхідності удосконалення законодавчих актів, покликаних спростити відносини суб'єктів житлово-комунального господарства.

Ефективний управитель

Впродовж семінару експерти неодноразово підтверджували думку, що хоча ОСББ і не є ліками від усіх проблем, вони все ж дають можливість будинкам отримати ефективних управителів, а мешканцям формувати індивідуальну комунальну політику. Загалом, подібну до цього семінару просвітницьку діяльність професійні управителі проводять в межах реалізації проекту «Підвищення прозорості механізму впливу споживачів на постачальників житлово-комунальних послуг». Для досягнення результатів управління галуззю, цей проект об’єднав ряд досить відомих організацій, таких як: Громадська спілка «Асоціація управителів житла», «Федерація роботодавців ЖКГ м. Києва», «Спілка власників житла м.Києва», а також таких іноземних партнерів. Незмінним завданням подібних заходів залишається розвиток ЖКГ України, одним із пріоритетних напрямків якого вважають підтримку ОСББ.
 
Заступник Голови Правління «Асоціації ОСББ «Кривбас Добробут» Тамара Деомідова розповіла, яким чином відбувається співпраця ОСББ з місцевою владою. За її словами, після того, як ОСББ дали можливість самим визначати виконавців та обсяги ремонтних робіт, ситуація у сфері ЖКГ її міста суттєво поліпшилась.
 
«З 2011 по 2014 роки було проведено капітальні ремонти конструктивних елементів на загальну суму 9,3 млн грн. Люди самі обирали, яким елементам конструкції варто приділити увагу. Ремонти у під'їздах, капітальні ремонти, догляд за територією - усім займалось ОСББ, і найбільше грошей пішло саме на ремонт покрівлі. Це зняло частину навантаження з комунальних служб місцевої влади та дало їм можливість зайнятися ремонтом тих ділянок будівель, на які в об’єднання співвласників не вистачало коштів», – заявила Тамара Деомідова.
 

В кадрі: Сергій Кушнір

Гроші та обіцянки

Естафету висвітлення ролі місцевого самоврядування в розвитку ЖКГ України підхопили і інші експерти. Втім, багато хто наголосив, що для того, аби інституція ОСББ працювала на повну силу потрібне не лише фінансування «згори» та співпраця місцевої влади. Перш за все необхідно, аби самі мешканці чітко усвідомлювали свою роль і хотіли брати на себе не лише права, але й зобов’язання.
 
Щодо фінансування місцевого самоврядування, учасники семінару мали різні думки. Більшість спікерів виступили за збільшення дотацій з бюджету та співпрацю із міжнародними фондами, втім, були і такі, хто розмірковував і про інші шляхи фінансування. Директор ТОВ «Керуюча компанія «ДОМ.КОМ» Іван Карий звернув увагу на практику кредитування ОСББ приватними структурами. За його словами, такий варіант набагато перспективніший, адже приватні кредити не обмежуються бюджетам, виділеними Міністерством чи фондом. Проте, для того, аби така форма співпраці працювала необхідно вирішити ще багато питань, у тому числі і законодавчих.
 
Зауважимо, завдяки онлайн трансляції круглого столу, яку налагодила «Україна Комунальна», усі бажаючі мали можливість поставити власні запитання експертам. Зокрема, один із користувачів нашого порталу поцікавився у Івана Карого, хто має оплачувати установку прибудинкових вузлів обліку тепла? Спікер відповів, що це мають вирішувати самі власники дому, обираючи до кого їм звертатися з подібною проблемою. Також з цього приводу висловився заступник міського голови Григорій Вербицький, розширивши попередню думку. Зокрема, чиновник зазначив наступне: «У 2010 році у Кривому Розі за рахунок співвласників багатоквартирних будинків було установлено теплових лічильників на 6 мільйонів гривень, тим самим частка теплових лічильників у місті складала 63%. Проте, тодішнє керівництво Мінрегіону взяло і необдумано, на всю Україну оголосило, що буде державна програма, за рахунок якої це буде зроблено. Сьогодні треба відкрито сказати, що досі ця програма не була затверджена, не була профінансована, і як ми всі розуміємо, такої програми і не буде в найближчі роки, якщо вона й буде взагалі. Тому ми в чергове закликаємо не давати людям необдуманих обіцянок. Звичайно, установка прибудинкових вузлів обліку тепла буде оплачуватись за рахунок самих мешканців багатоквартирних будинків, і не треба у цьому обманювати себе та жителів і обіцяти людям те, чого не буде», – заявив Григорій Вербицький. Підсумовуючи, чиновник додав, що подібні необдумані кроки центральних чиновників призвели до того, що люди перестали ставити ці лічильники, чекаючи, коли за них це зроблять комунальники.
 
На фото: учасники семінару

Підсумовуючи

Під час семінару фахівці ознайомились з кращими практиками діяльності ОСББ та приватних керуючих компаній Кривого Рогу та обговорити проблему відсутності ефективних механізмів контролю та сприяння роботі таких об’єднань. Окрім того, спікери зійшлися на думці, що будь-яке реформування - це питання не одного дня, для нього знадобляться величезні матеріальні ресурси. Тому учасниками семінару було прийнято рішення поглибити співпрацю із Міністерством, а також взяти участь у розроблені програм, для залучення коштів іноземних інституцій до реформ українського ЖКГ. Своєю увагою учасники семінару також не обійшли болючі для багатьох застарілих будівель питання енергоєфективності та моніторингу усіх головних показників житлово-комунальної діяльності. Наостанок делегати погодились посилити співпрацю в усіх сферах роботи ЖКГ та продовжити обговорення вищезгаданих напрямків на наступній зустрічі. Тож, тримаємо руку на пульсі.
 
Коментарі (0)