ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВ Міненерго наполягатимуть на транзиті не менше 40 млрд кубометрів газу

В Міненерго наполягатимуть на транзиті не менше 40 млрд кубометрів газу

Єврокомісія запевнила, що докладе усіх зусиль, щоб зберегти транзит газу Україною.

Україна наполягатиме на збереженні транзиту газу після 2019 року в обсязі не менш ніж 40 млрд кубометрів, оскільки у іншому разі це буде економічно невигідно.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на коментарі журналістам міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика.

"Україна не піде на такі об'єми, тому що для України вони будуть економічно не вигідними. Тобто, нам треба буде вкладати кошти, щоб прокачувати такі об'єми газу", - сказав Насалик.

Він нагадав, що Єврокомісія запевнила, що докладе усіх зусиль, щоб зберегти транзит газу Україною.

"Ми будемо битися, щоб зберегти транзит більш ніж 40 млрд кубометрів", - додав Насалик.

Як повідомлялося, раніше голова правління російського Газпрому Олексій Міллер заявив, що після запуску газопроводів "Північний потік-2" (Nord Stream-2) і "Турецький потік" транзит російського газу через Україну впаде в 10 разів. 

Пізніше Міллер повідомив, що Газпром готовий зберегти транзит територією України, але в обсязі не більше ніж 10-15 млрд кубометрів.

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв повідомив, що можливе припинення транзиту російського газу через Україну завдасть шкоди економіці країни в розмірі приблизно 3.5 млрд дол., що дорівнює майже 3% ВВП держави.

Наприкінці березня компанія Nord Stream-2, засновником і єдиним акціонером якої є Газпром, отримала дозвіл на прокладку ділянки "Північного потоку-2" у водах виключної економічної зони Німеччини в Балтійському морі. Уряд Фінляндії також дозволив будівництво газопроводу у своїй виключній економічній зоні.

Компанія Nord Stream-2 має намір почати будівництво "Північного потоку-2" у 2018 році і завершити його до кінця 2019 року.

5 квітня 2018 року український парламент ухвалив постанову "Про звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства про неприпустимість будівництва газопроводу Nord Stream-2 і монополії Російської Федерації на газових ринках світу".

 

 
Коментарі (0)