ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняВ Мінфіні роз’яснили деталі будівництва нового водогону після підриву Каховської ГЕС

В Мінфіні роз’яснили деталі будівництва нового водогону після підриву Каховської ГЕС

Будівництво нового водогону після підриву Каховської ГЕС. В Мінфіні дали розʼяснення щодо фінансування проекту

 

Будівництво нового водогону після підриву Каховської ГЕС. В Мінфіні дали розʼяснення щодо фінансування проекту.

В Міністерстві фінансів відреагували на ситуацію з розрахунками за будівництво нового водогону, який був побудований після підриву Каховської ГЕС у червні 2023 року. Зокрема, у Мінфіні зазначили, що станом на 24 квітня, з моменту затвердження паспорта бюджетної програми, документи на оплату робіт до Держказначейства не надходили.

Про це РБК-Україна повідомили в міністерстві у відповідь на запит видання.

Як пояснили в міністерстві, кошти на реалізацію проекту були виділені Фондом ліквідації наслідків збройної агресії (зі спецфонду держбюджету) у розмірі 8,5 млрд грн, з яких агентство у 2023 році використало лише 8,3 млрд грн. При цьому 89% коштів Агентство відновлення сплатило підрядником у вигляді авансу, а саме на:

нове будівництво магістрального водогону р. Інгулець - Південне водосховище для забезпечення водою м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область - ТОВ "Автомагістраль-Південь" (3,5 млрд грн, в тому числі попередня оплата 3,1 млрд грн);

нове будівництво магістрального водогону Марганець - Нікополь - Покров, Дніпропетровська область - ТОВ "Ростдорстрой" (1,3 млрд грн, в тому числі попередня оплата 1,25 млрд грн);

нове будівництво магістрального водогону Хортиця (ДВС2) - Томаківка - Марганець, Запорізька та Дніпропетровська області - ГК "Автострада" (3,4 млрд грн, в тому числі попередня оплата 3,05 млрд грн).

За даними бюджетної звітності Казначейства, станом на 1 січня 2024 року кредиторська заборгованість за виконані роботи перед підрядниками відсутня.

Разом з тим, 8 грудня 2023 року вартість проекту була відкоригована до 13,4 млрд грн, а саме на ділянках:

водогін р. Інгулець - Південне водосховище становить 5,7 млрд грн

водогін Марганець - Нікополь - Покров – 2,1 млрд грн;

водогін Хортиця (ДВС2) - Томаківка - Марганець - 5,6 млрд грн.

Впродовж 2023 року виконання експериментального проекту не було завершено в установлені терміни. У зв’язку з цим Агентство відновлення 20 грудня 2023 року ініціювало продовження терміну реалізації ще на 1 рік - до 31 грудня 2024 року.

 

 

 
Коментарі (0)