ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВ Нафтогазі припускають зниження оптових цін на газ

В Нафтогазі припускають зниження оптових цін на газ

Ціна газу на оптовому ринку України може стати нижчою.

Ціна газу на оптовому ринку України може стати нижчою.

На сьогодні ціна на газ залежить від вартості імпортного газу.
Про це в інтерв'ю НВ заявив Юрій Вітренко, головний комерційний директор групи Нафтогаз Україна, передає «Економічна правда».

«Зараз ціна залежить від вартості імпортного газу, який «Нафтогаз» та інші імпортери купують на європейському ринку. А вартість цього палива формується, як правило, на основі ціни газу на німецькому хабі плюс витрати на транспортування до кордону України», - сказав Вітренко.

«Принцип, який заклав трибунал і який належить сторонам імплементувати в рамках змін в існуючий контракт, — це просто ціна європейського ринку. Без витрат на доставку від німецького хабу до кордону України. Відповідно, в Україні ціна на оптовому ринку може стати нижчою», - заявив він.

За його словами, українська сторона очікує, що після завершення арбітражу по другому транзитному контракту запрацюють угоди про інтерконект — об'єднання мереж зі східноєвропейськими сусідами.

«Тоді ми та інші учасники ринку зможемо робити віртуальний реверс, використовувати такий інструмент, як свопи: отримуючи газ в Україні, міняти цей обсяг на газ, скажімо, в Німеччині. Це відкриває абсолютно нові можливості на ринку і може призвести до того, що ціна на українському ринку і для інших покупців теж опуститься до рівня «хаб». Але для цього необхідно виграти і наш транзитний позов», - заявив Вітренко.

Також він підкреслює, що ті принципи, які визначив арбітраж, не дадуть можливості Газпрому шантажувати Україну в майбутньому.
Нагадаємо, члени правління НАК «Нафтогаз України» заробили майже 51 мільйон гривень у 2016 році, а члени наглядової ради – 19 мільйонів гривень.

За результатами 2016 року НАК "Нафтогаз України" отримав чистий прибуток в розмірі 26,5 млрд гривень проти 35,062 мільярдів гривень чистого збитку в 2015 році.

 
Коментарі (0)