ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВ Нафтогазі вимагають від Укртрансгазу вирішити питання про 5 млрд куб.м буферного газу

В Нафтогазі вимагають від Укртрансгазу вирішити питання про 5 млрд куб.м буферного газу

"Нафтогаз" вимагає від "Укртрансгазу" викупити 5 "Укртрансгаз" безкоштовно користується 5 млрд кубометрів газу, який належить "Нафтогазу України".

"Нафтогаз" вимагає від "Укртрансгазу" викупити 5 "Укртрансгаз" безкоштовно користується 5 млрд кубометрів газу, який належить "Нафтогазу України". "Нафтогаз" наполягає на тому, щоб "Укртрансгаз" викупив цей газ, або купив необхідний обсяг в іншого постачальника, повернувши "Нафтогазу" ці 5 млрд кубометрів.

Про це йдеться в повідомленні  УНН з посиланням на заяву директора з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка, після брифінгу за результатами конференції "Розвиток товарного біржового ринку".

"Укртрансгаз" безкоштовно користується 5 млрд кубометрів нашого газу. Це - неправильно, вони повинні купити цей газ у нас, або купити ці 5 млрд де завгодно і повернути нам наші 5 млрд кубометрів газу", - заявив він.

За його словами, "Нафтогаз" міг би продати цей газ і покласти гроші в банк або не привертати нові кредити.

"Цей заморожений газ "Нафтогазу" не включається в розрахунок вартості послуг із зберігання газу, це - не правильно. Ми намагаємося зараз усунути ці структурні дисбаланси, щоб люди розуміли реальну вартість зберігання, транспортування газу. Тому ми сподіваємося, що в наступному році це питання буде вирішене", - додав Вітренко.

Як уточнив директор з розвитку бізнесу "Нафтогазу", компанія не може забрати цей газ, тому що він є буферним. Компанія наполягає на тому, щоб його купили, але Кабмін не дозволяє, оскільки це погіршить фінансове становище "Укртрансгазу".

"При цьому якби вивільнився цей обсяг газу, ми б могли менше імпортувати", - додав він.

Нагадаємо, в Нафтобазі відзначили, що зростання транзиту російського газу в ЄС пояснюється, зокрема, обмеженою потужністю газопроводу OPAL і ремонтом "Північного потоку".

Як повідомлялося раніше, ПАТ “Укртрансгаз” протягом січня-листопада 2017 року збільшив транзит російського газу до ЄС на 16% — до 85,5 млрд куб. м відповідно до аналогічного періоду минулого року.

Нагадаємо, транзит газу територією України в Європу у січні-жовтні цього року порівняно з аналогічним періодом збільшився на 18,5% — до 77,4 млрд куб. м.

НАК “Нафтогаз України” очікує отримати цього року від транзиту газу українською газотранспортною системою близько 3 млрд доларів.

 

 
Коментарі (0)