ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВ «Нафтогазу» проблеми з російським газом, поставленим у 2015 році

В «Нафтогазу» проблеми з російським газом, поставленим у 2015 році

«Нафтогаз» заявив про проблеми з митним оформленням газу, поставленого російським "Газпромом" в жовтні-листопаді 2015 року.

«Нафтогаз» заявив про проблеми з митним оформленням газу, поставленого російським "Газпромом" в жовтні-листопаді 2015 року.

НАК "Нафтогаз України" заявляє про наявність проблем з митним оформленням газу, поставленого російським "Газпромом" в жовтні-листопаді 2015 року.

Про це повідомляє  РБК-Україна з посиланням на прес-службу НАК "Нафтогаз України".

"На момент ввезення цього газу ставка податку при імпорті була 0%. "Нафтогаз" увіз його з попередніми деклараціями і реалізував ще в 2015 році, сплативши державі 20% ПДВ. Держбюджет отримав податок у повному обсязі та у відповідності з законодавством", - заявили виданню в "Нафтогазі".

 При цьому, наголосили у НАК, компанія оформила відповідні періодичні митні декларації на постачання газу в жовтні і листопаді 2015 року.

Однак, при узгодженні двосторонніх актів за результатами поставок в зазначений період російська сторона наполягала на факті надходження газу з Російської Федерації на тимчасово неконтрольовані території на Донбасі через газовимірювальні станції (ГВС) "Прохорівка" і "Платово" (187.8 млн кубометрів - в жовтні 2015 року і 284.5 млн кубометрів - в листопаді 2015 року).

Українською стороною були підготовлені двосторонні акти без урахування поставок через зазначені ДВС, однак "Газпром" відмовився їх підписувати і вимагав врахувати в актах ці поставки.

Згідно із законодавством, через 15 днів після закінчення відповідних періодів переміщення "Нафтогаз" надав Енергетичної митниці додаткові декларації та пакети наявних документів. Розглянувши їх Енергетична митниця оформила картки відмови, в яких зокрема зазначено, що здійснення митного оформлення неможливо без надання повного пакету документів, в тому числі актів, підписаних двома сторонами контракту.

З тих пір, позиції обох сторін спору залишаються незмінними і не підписаний жоден документ, що дозволяє виконати вимоги Енергетичної митниці.

У результаті, починаючи з листопада 2015 року, у відповідності з вимогами Митного кодексу, НАК подає в митницю декларації і покладений до них пакет документів (близько 70 пакетів), але незмінно отримує відмову в митному оформленні.

Починаючи з 1 січня 2017 року, компанія сплачує ПДВ на імпортний газ при його ввезенні на територію України в повному обсязі. За 8 місяців поточного року НАК перерахував до держбюджету близько 85 млрд гривень податків і дивідендів.

У свою чергу, джерело в ДФС пояснило РБК-Україна, що вирішення спірної ситуації залежить від результату судових тяжб між "Нафтогазом" і "Газпромом" і наявності у НАК документів, достатніх для митного оформлення поставленого газу.

Крім того, зазначили в ДФС, питання наявності чи відсутності податкової заборгованості буде залежати від норм законодавства на момент митного оформлення (ставки ПДВ-ред.).

 

 
Коментарі (0)