ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВ НБУ спрогнозували об’єми російського транзиту через ГТС у 2020—2021 роках

В НБУ спрогнозували об’єми російського транзиту через ГТС у 2020—2021 роках

Газпрому доведеться укладати договір з Нафтогазом України на період після 31 грудня 2019 року і півтора-два роки прокачувати через ГТС України 50−65 млрд кубометрів газу

Газпрому доведеться укладати договір з Нафтогазом України на період після 31 грудня 2019 року і півтора-два роки прокачувати через ГТС України 50−65 млрд кубометрів газу.

Про це написав в Facebook голова Ради Національного банку Богдан Данилишин.

"У короткостроковому аспекті ясно, що Газпрому доведеться укладати договір з «Нафтогазом України» на період після 31 грудня 2019 року - 1,5-2 роки через нашу ГТС доведеться прокачувати 50-65 млрд кубометрів газу (річний обсяг).Тому Росія буде тиснути на Україну, щоб примусити до укладення короткострокового транзитного договору. У цьому руслі - і роздача паспортів жителям Донбасу, і обмеження на поставку різних видів палива. Цілком можливе і військове загострення на Донбасі", - написав він.

Данилишин додав, що після зниження обсягів транзиту до мінімальних значень Україні доведеться шукати, чим замістити кілька мільярдів доларів надходжень. На його думку, "взагалі без транзиту в 10-15 млрд кубометрів Росії не обійтися, бо для стабільних поставок газу в Європу необхідно залучення українських ПСГ".

Нагадаємо, чинний транзитний контракт Нафтогазу з російським Газпромом було укладено в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення 31 грудня 2019 року російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

За інформацією Reuters, Москва буде домагатися від Києва укладення короткострокового договору. Це дозволить Росії добудувати інфраструктуру, необхідну, щоб позбавити Україну статусу основного транзитера російського газу, і знизити потребу в укладенні довгострокового договору.

Новий раунд тристоронніх переговорів щодо транзиту заплановано на 16 вересня. За словами голови Нафтогазу Андрія Коболєва, російська сторона участь в них не підтвердила.

 

 
Коментарі (0)