ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2024-2025В очікуванні зими: як підготувати оселю до холодів

В очікуванні зими: як підготувати оселю до холодів

Цьогорічний опалювальний сезон в Україні буде складним через нестачу газу, ймовірно велике навантаження на електромережі та можливі активні атаки окупантів. Що слід робити, аби не замерзнути в оселі читайте в нашому матеріалі.
Цьогорічний опалювальний сезон в Україні буде непростим через нестачу газу, ймовірно велике навантаження на електромережі та можливі активні атаки окупантів. 
 
Що слід робити, аби не замерзнути в оселі, ІА "Україна Комунальна" розпитала в експерта з енергоефективності YASNO Сергія Свистюка та зібрали основні поради.
 
КВАРТИРНЕ ПИТАННЯ
 
Вже понад півроку наша країна живе в умовах повноцінної війни: гул сирен, «прильоти», пошкодження будівель. В містах, де обстріли особливо інтенсивні, руйнування настільки великі, що розпочати опалювальний сезон за графіком буде просто неможливо. Жителі багатоквартирних будинків, які будуть відключені від центрального теплопостачання, мають декілька альтернатив, які дозволять підтримувати комфортну температуру в приміщенні. По-перше, це різноманітні електричні обігрівачі, такі як:
 
тепловентилятори: як правило, компактні, підходять для опалення невеликого простору, швидко створюють потік гарячого повітря, але так само швидко і спалюють кисень у приміщенні;
конвектори: бувають газові та електричні, мають високий рівень ККД, прості в установці та експлуатації, швидко нагрівають приміщення, втім швидко остигають та не дуже ефективні для опалення великих площ;
оливні радіатори: схожі на конвектори, використовують оливу в якості провідника і акумулятора тепла, мобільні у пересуванні, мають низьку енергоефективність;
керамічні панелі: не випалюють кисень, компактні, безпечні, втім дуже крихкі та ефективні у невеликих приміщеннях.
 
При виборі обігрівача важливо орієнтуватись на те, скільки квадратних метрів вам потрібно обігріти, як швидко та скільки коштів готові витратити на нове обладнання.
 
По-друге, якщо ситуація погіршується тим, що немає електроенергії або газу, можна встановити «буржуйку», з виходом труби у вікно. Цей варіант неекологічний та технологічно складний, але має право на життя у критичному випадку.  
 
ТЕПЛО В БУДИНКУ
 
В приватному секторі власники мають можливість самостійно обирати систему опалення. Краще мати декілька джерел тепла. Найдешевший варіант – це опалення дровами, соломою, вугіллям. Встановлення газових, електричних котлів, конвекторів, теплових насосів обійдеться дорожче. Втім, саме наявність кількох джерел допоможе уникнути повної відсутності тепла та мати альтернативи під час аварій (пошкодження електромереж, відсутність газу тощо).
 
Якщо будинок на етапі будівництва, варто замислитись над контурною низькотемпературною системою опалення. 
 
Найбільш поширеною і популярною схемою сьогодні є водяне опалення з підігрівом підлоги та/або стін – тут доречними будуть теплові насоси. Вода має високу теплопровідність, доступність і порівняно низьку вартість. Крім цього, даний спосіб передбачає великий вибір варіантів розведення труб та різноманітність обладнання для облаштування обігріву будинку.
 
ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ ЗА 0 ГРН
 
Однак не варто забувати, що змінивши деякі побутові звички також можна зменшити втрати тепла та зберегти комфортну температуру. Ось декілька рекомендацій:
 
Перевірте двері та вікна в оселі на наявність щілин. За необхідності встановіть гумові ущільнювачі, відрегулюйте фурнітуру та доводчики. Щільно зачинені двері та вікна не дозволять теплому повітрю виходити на вулицю, а холодному – потрапляти в приміщення.
 
Правильно розташуйте меблі. Розмістить шафи, комоди та столи біля холодних зовнішніх стін, а ліжка, дивани та крісла – біля тепліших міжкімнатних або міжквартирних стін. Так у ваших зонах сну та відпочинку буде триматись більш комфортна температура без додаткового нагрівання повітря.
 
Придивіться до батарей в кімнатах: для ефективного розповсюдження тепла вони не мають перекриватись шторами, меблями або декоративними решітками. А щоб батареї не гріли стіни, а віддавали все тепло в приміщення, можна встановити позаду них тепловідбиваючі екрани з фольги.
 
Якщо мешкаєте в багатоквартирному будинку, переконайтесь у наявності загальнобудинкового лічильника тепла. Він дозволяє сплачувати за фактично спожиті гігакалорії.
 
Зробіть «третє скло» на вікнах за допомогою підручних матеріалів – плівки та клейкої стрічки. Це допоможе підтримувати в приміщенні температуру на 2-3 градуси вищою і усуне протяги. Кому дозволяють кошти – можна придбати готову спеціальну плівку, що кріпиться на раму вікна.
 
Не забувайте про періодичне провітрювання помешкання. Відчиняйте на короткий термін вікна, двері.
 

Пам'ятаймо: навіть незначні кроки на шляху до енергоефективності, які кожен може зробити вже сьогодні, допоможуть комфортніше почуватися взимку під час морозів та холодів. 

 
Коментарі (0)