ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВ Раді готують закон про домогосподарства

В Раді готують закон про домогосподарства

В радянській ідеології стверджувалося, що сім’я є осередком суспільства. А при ринковій та ще й ліберальній економіці таким осередком має стати домогосподарство

В радянській ідеології стверджувалося, що сім’я є осередком суспільства. А при ринковій та ще й ліберальній економіці таким осередком має стати домогосподарство. Як основа «домоекономіки»

Проект закону «Про домогосподарства (домоекономіку)» (№6539) пропонує нову модель соціально-економічних відносин. На думку авторів, саме домогосподарство є «економічною проекцією соціального феномену сім’я». Про це повыдомляє Закон і Бізнес.

Утім, ані «сім’я», ані «домогосподарство» не передбачені в якості суб’єктів податкових відносин на законодавчому рівні. А потрібно, бо інакше не запровадити «сімейне оподаткування». 

Автори обіцяють, що це допоможе домогосподарствам (а їх нарахували в Україні майже 14,9 млн) «активізувати економічну діяльність та збільшити доходи громадян». Для цього пропонується дозволити домогосподарствам вести підприємницьку діяльність навіть без реєстрації фізичної особи — підприємця. Достатньо буде подавати річну податкову декларацію та не заробляти більше 8 млн грн. на рік.

Спектр дозволеної діяльності наразі доволі широкий — від юридичних консультацій і торгівлі на ринку до домашньої прислуги і прання білизни. Передбачена навіть надання бюджетних трансферів для домогосподарств, які потраплять у скрутне становище. 

Утім, з такою ідеєю навряд чи погодяться податківці. Адже людина зможе самостійно обирати, до якого домогосподарства належати — безвідносно до сімейних зв’язків. Навіть в одному житловому приміщенні може бути кілька індивідуальних господарств, які до того ж дозволять змінювати раз на рік.

 

 
Коментарі (0)