ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВ Раді зареєстровано законопроект про відновлення пайової участі для забудовників

В Раді зареєстровано законопроект про відновлення пайової участі для забудовників

У вересні минулого року народні депутати скасували пайову участь у будівельній галузі, а вже цього року у Верховній Раді пропонують повернути цю норму

У вересні минулого року народні депутати скасували пайову участь у будівельній галузі, а вже цього року у Верховній Раді пропонують повернути цю норму. Відповідний законопроєкт №3174 вже зареєстрований в парламенті і чекає на розгляд.

Чи потрібна ця норма будівельному ринку і що думають про неї девелопери, розповів СEO і керуючий партнер девелоперської компанії DC Evolution Андрій Рижиков.

Єдиний автор законопроєкту №3174 (до обрання депутатом – тричі мер міста Надвірна Івано-Франківської області) в пояснювальній записці вказує, що після прийняття закону, який скасовує пайову участь, з 1 січня 2021 року «органи місцевого самоврядування не матимуть додаткового інструменту для здійснення фінансування заходів для створення комфортних умов проживання громадян (будувати, ремонтувати дитячі сади, школи, лікарні, котельні, дороги, вулиці, провулки та ін.) і регулювати процеси забудови територій».

Автор пропонує встановити фіксований розмір сплати пайових внесків: 4% для нежитлових будівель, 2% – для житлових, 0% – для промислових споруд. Саме такі ставки, згідно з чинним законодавством, передбачені на так званий перехідний період з 2020 до 2021 року.

Якщо подивитись на порівняльну таблицю до законопроєкту, то можна побачити відкат до попередньої версії закону «Про регулювання містобудівної діяльності». Напприклад, стаття 30. «Технічні умови» і стаття 40. «Пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту», які восени були виключені з закону, практично під копірку перенесені в новий пропонований законопроєкт.

Тут і можливість заліку прокладання інженерних мереж в якості пайової участі, і відшкодування замовнику різниці, якщо ці мережі виявилися дорожчими самої пайової участі, і процедура укладення договору про пайову участь.

Примітно, що в перший день роботи Верховної Ради нового скликання тоді ще законопроєкт №1059 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні», який у вересні 2019 року і скасував пайову участь, був визначений президентом як невідкладний.

І ось зараз депутат пропрезидентської фракції намагається повернути все назад. Дуже цікаво, навіщо. Бо в пояснювальній записці, крім як загальних фраз «за все хороше і проти всього поганого», суті і, головне, виразного обґрунтування знайти не можна.

Забудовники змушені були платити двічі: перший раз – безпосередньо пайову участь, другий раз – щоб створити цю саму інфраструктуру. При цьому зібрані гроші, незалежно від розміру сум, просто розчинялися в загальному бюджеті та не йшли на розвиток інфраструктури.

Вся галузь чекала скасування пайової участі не один рік, і ось зараз, напередодні економічної кризи, нам намагаються повернути цей горезвісний «податок на інвестиції». Саме будівництво може бути тим двигуном, який повільно, але дуже впевнено продовжить рухатися в умовах, що склалися. Розполохати інвесторів не складно, складно їх потім шукати, повертати і просити знову повірити в країну.

Сьогодні цей законопроєкт знаходиться на розгляді профільного комітету, і дуже хочеться сподіватися, що за його межі цей популістський документ не вийде.

 

 
Коментарі (0)