ГоловнаКоментаріГазопостачанняРосія «заглядає» в українські газосховища

Росія «заглядає» в українські газосховища

У Росії придивляються до українських газосховищ. Тамтешні експерти розповіли, скільки газу вони хочуть бачити в них. У разі, якщо Україна закачає потрібну кількість палива, поставки газу в ЄС будуть безпечними.

Аби поставки газу в ЄС були безпечними, Україна повинна закачати в сховища 12 млрд кубометрів газу. Про це заявив Міністр енергетики Російської Федерації Олександр Новак, передає УНІАН.

«Нафтогаз України» для гарантії безпечних поставок газу клієнтам російського «Газпрому» в державах Європейського союзу повинен закачати у підземні сховища до початку зимового сезону 12 мільярдів кубометрів газу вартістю 4-5 мільярдів доларів», – заявив пан Новак під час тристоронніх перемовин Україна-Росія-ЄС у Варшаві.
 
В Україні ж наполягають на своєму: влада готова погасити газовий борг перед Російською Федерацією за вже поставлене паливо в разі, якщо вона погодиться знизити ціну на «блакитне паливо» для України. 
 
«Ми очікуємо зворотну реакцію «Газпрому», якщо «Газпром» погодиться з нашими пропозиціями, то ми, звичайно, готові погасити борг за цією справедливою ціною (265,8 доларів за тисячу кубометрів). Але поки «Газпром» не погодився», - сказав Міністр енергетики України Юрій Продан. Він зазначив, що українська влада готова платити «ринкову ціну» на газ, але російська сторона не реагує на такі пропозиції, які їй пропонують і саме тому, Україна вирішила подати позов в Арбітражний суд. «Якщо не буде досягнуто домовленості, то зустрінемося в суді», - сказав пан Продан, зазначивши, що час для вирішення цього питання поза арбітражу завершується 28 травня.
 
Нагадаємо, попри те, що на зустрічі з главами енергетичних відомств ЄС, України та Росії не вдалося досягнути усіх домовленостей з газових питань, Україна може розраховувати на допомогу ЄС у стабілізації ситуації щодо «Нафтогазу». А саме – єврокомісія має намір фінансово сприяти НАКу, надати допомогу в його стабілізації.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, заборгованість України за газ наразі становить 2,2 мільярда доларів.
 
Коментарі (0)