ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВ Туреччині запрацював новий газопровід в обхід Росії

В Туреччині запрацював новий газопровід в обхід Росії

Первісна пропускна здатність нового газопроводу складе 16 мільярдів кубометрів газу в рік, 10 млрд яких підуть в Європу.

Первісна пропускна здатність нового газопроводу складе 16 мільярдів кубометрів газу в рік, 10 млрд яких підуть в Європу.

У Туреччині ввели в дію Трансанатолійський газопровід (TANAP), призначений для транспортування газу другої стадії розробки родовища Шах-Деніз в Азербайджані в Європу в обхід Росії.

Про це повідомляє БізнесЦензор з посиланням на турецьке державне агентство Anadolu.

"TANAP результат наших спільних зусиль, а також провісник нових проектів", - сказав президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган на церемонії введення в експлуатацію газопроводу в місті Ескішехір.

За словами Ердогана, первісна пропускна здатність трубопроводу TANAP, як очікується, складе 16 мільярдів кубометрів газу в рік, 10 млрд яких підуть в Європу.

У церемонії введення в експлуатацію TANAP взяли участь також президент Азербайджану Ільхам Алієв, президент Грузії Георгій Маргвелашвілі, президент України Петро Порошенко, міністри енергетики країн-учасниць проекту.

Загальна протяжність TANAP становить 1850 кілометрів. Трубопровід будується до прикордонного з Грецією району Ипсала в турецькій провінції Едірне, де він буде підключений до трансадріатичний газопровід (TAP).

На першому етапі турецька компанія BOTAŞ до червня 2019 роки зможе закуповувати 2 мільярди кубометрів газу в рік. Цей показник буде збільшений на 2 мільярди кубометрів на рік і досягне 6 млрд кубометрів у 2021 році.

У проекті TANAP 51% належить ЗАТ "Південний газовий коридор", 7% - SOCAR Turkey Energy A.Ş, дочірньої компанії SOCAR, 30% - BOTAŞ і 12% - BP.

Як повідомлялося раніше, наприкінці травня Азербайджан запустив перший газ в трубопровід "Південного газового коридору" (ПГК), що передбачає створення інфраструктури для поставок азербайджанського газу в Європу.

Вартість проекту оцінюється в більш ніж $ 40 млрд. Основними компонентами проекту є Стадія-2 проекту Шах-Деніз, розширення Південно-Кавказької трубопровідної магістралі Баку-Грузія-кордон з Туреччиною, будівництво Транс-Анатолійського газопроводу (TANAP) від східного до західного кордону Туреччини та Транс-Адріатичного газопроводу (TAP), який з'єднує Грецію, Албанію і Адріатичне море на південь Італії.

 

Перший етап проекту передбачає транспортування газу з родовища "Шах Деніз" по Південнокавказькому, а потім Трансанатолійський (TANAP) трубопроводах до турецького міста Ескішехір.

Постачання азербайджанського газу в Європу очікуються в 2020 році в обсязі 10 млрд кубометрів. Крім того, 6 млрд кубометрів азербайджанського газу буде поставлятися в західні регіони Туреччини.

Контракт на розробку газоконденсатного родовища "Шах Деніз" був підписаний в 1996 році. Пайова розподіл серед учасників угоди наступне: BP (оператор) - 28,8%, AzSD - 10%, SGC Upstream - 6,7%, Petronas - 15,5%, Lukoil - 10%, NICO - 10% і TPAO - 19 %.

 

 
Коментарі (0)