ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоВ Україні будуватимуть комфортабельні в'язниці для VIP-в'язнів

В Україні будуватимуть комфортабельні в'язниці для VIP-в'язнів

В Україні будуватимуть нові в'язниці для VIP-клієнтів: який комфорт передбачено в таких закладах

 

Про це повідомив під час ефіру телемарафону міністр юстиції Денис Малюска. Лише кілька років тому в Україні панували зовсім інші настрої. Держава, навпаки, намагалася продати частину пенітенціарних закладів. Адже їх кількість перевершувала потребу. Тож утримувати велику кількість в'язниць було недоцільно. Однак зараз виникла зовсім інша тенденція. Тому і виникла ініціатива щодо будівництва нових виправних установ.

"Нам треба будувати в'язниці, хоч би як це сумно звучало. Враховуючи активізацію правоохоронців, у нас у слідчі ізолятори все більше і більше "еліти" заїжджає. Нам потрібні нові установи та приміщення", — заявив Малюска.

Нові в'язниці мають бути більш комфортними, адже наявні зовсім не відповідають європейським стандартам. За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, у майбутньому в цих закладах буде все більше VIP-клієнтів. А такій категорії українців хочеться відбувати покарання за покращених умов. Водночас у Мін'юсті вважають, що нововведення сприятиме новому надходженню до бюджету пенітенціарних установ, що дозволить загалом покращити умови тримання всім засудженим. Адже у нових пенітенціарних закладах працюватимуть платні камери.

Слід зазначити, що платні камери як експеримент було запроваджено ще кілька років тому у слідчих ізоляторах деяких українських міст. Охочих перебувати в покращених умовах виявилося достатньо, незважаючи на досить високі тарифи. Наприклад, платна камера у столичному СІЗО коштує 2000 гривень на добу. Отже, експеримент можна вважати вдалим. Прибуток такого сервісу дозволить провести ремонт в інших камерах слідчих ізоляторів.

Народні депутати звернули увагу на успішність цього експерименту та прийняли відповідну ініціативу щодо впровадження у слідчих ізоляторах VIP-камер та платних послуг. Конкретний перелік послуг та механізми їх надання регулюватимуться безпосередньо Мін'юстом. Право на перебування у таких камерах матиме кожен обвинувачений. Аби в нього вистачало коштів на це. До того ж, оплачувати платні послуги може як сам громадянин, так і будь-яка інша особа.

І все-таки виникає до такої ініціативи чимало запитань. Наприклад, чому про покращення умов у пенітенціарних закладах заговорили лише тоді, коли до них почала потрапляти "еліта"? І чи доцільно витрачати державні кошти на будівництво нових в'язниць, якщо можна просто покращити умови у старих?

 

 

 

 
 
Коментарі (0)