ГоловнаАльтернативна енергетикаВ Україні готуються ввести в експлуатацію 800МВт нових ВЕС

В Україні готуються ввести в експлуатацію 800МВт нових ВЕС

На стадії будівництва знаходяться 6 вітростанцій в Запорізькій, Херсонській та Одеській областях. Очікується, що до 2020 року в експлуатацію запустять близько 800 МВт

На стадії будівництва знаходяться 6 вітростанцій в Запорізькій, Херсонській та Одеській областях. Очікується, що до 2020 року в експлуатацію запустять близько 800 МВт.

Такою інформацією поділився глава Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА) Андрій Конеченков: «На сьогоднішній день у нас 893 МВт знаходяться в стадії будівництва. Це ті проекти, які вже підписали контракти на поставку обладнання та мають фінансування ». Зокрема, в Запорізькій області будується три вітропарку - «Приморська ВЕС-1», «Приморська ВЕС-2» і Орловська ВЕС. Всі три об'єкти реалізує енергохолдинг ДТЕК, встановлена ​​потужність кожного вітропарку - 100 МВт.

Також йде добудова Новотроїцької вітроелектростанції потужністю 70 МВт. Проект розташований в Херсонській області, реалізує компанія «Віндкрафт Україна». В Одеській області до кінця року планується введення в експлуатацію ВЕС «Овід вінд», який реалізує дочірня компанія турецької «Guris Holding».

Потужність першої черги проекту - 31 МВт, другої черги - 50 МВт. Також в зазначений обсяг реалізованих потужностей входить вітропарк, який отримав фінансування - Сиваська вітроелектростанція в Херсонській області - її потужність запланована на рівні 250 МВт. Вітростанція будує ТОВ «Сивашенергопром». «Це ключові проекти. До 2020 року буде запущено в експлуатацію близько 800 МВт потужностей », - зазначив глава УВЕА, додавши при цьому, що багато все ж буде залежати від можливостей підключення до мережі:« Багато чого буде залежати від дій НЕК «Укренерго», наскільки жорсткі умови для підключення нових об'єктів до енергомережі будуть висунуті.

На сьогоднішній день технічні умови видані, але потрібно враховувати, що всі ці проекти розвиваються в південному регіоні, досить профіцитному в питанні генерації електроенергії, де в тому числі є Запорізька та Южно-Українська АЕС. Коли всі ці питання будуть збалансовані, можна буде говорити про успішність реалізації нових проектів », - розповів А. Конеченков. Відносно проекту потужністю 750 МВт, про реалізацію якого президент Порошенко домовився з норвезькими інвесторами в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі, то це проект, який швидше за більш політичний і «довгограючий»: «Є проекти, які політично заявлені ...

Я вважаю, що це питання мінімум трьох років. Потрібно ще бачити, які умови визначить НЕК «Укренерго» для того, щоб вітростанція такої потужності можна було підключити до мережі і балансувати. Також за цим проектом немає ні ветроізмереній, ні оцінки впливу на навколишнє середовище. Тому я думаю, що цей проект, якщо і буде реалізований, то він довгограючий ».

 

 
Коментарі (0)