ГоловнаНовини ЖКГЖитлоВ Україні може подешевшати кредитування купівлі житла

В Україні може подешевшати кредитування купівлі житла

Іпотека в Україні незабаром стане доступнішим. Сильного обвалу ставок чекати не варто, але пару відсотків банки все можуть скинути

 

Іпотека в Україні незабаром стане доступнішим. Сильного зниження ставок скоріше за все не відбудеться, але пару відсотків банки все можуть скинути. Як розповіли UBR.ua самі банкіри, більшість позичальників беруть іпотечні кредити на одно-двокімнатні квартири на максимальний термін (до 20 років). А погашають їх за 5-10 років (комісія за дострокове погашення кредиту часто відсутня).

Процентні ставки за різними іпотечними програмами відрізняються, при цьому в рамках партнерських програм банків із забудовниками фіксована процентна ставка, як правило, пільгова: на перші 1-5 роки кредитування. Її розмір у більшості випадків залежить від першого внеску по кредиту. В середньому банки сьогодні готові видавати іпотечні позики під 22-24% річних.

При цьому, найбільш вигідним механізмом залучення покупців на ринок є спільні програми кредитування від забудовників і банків. За ним покупцеві доведеться заплатити в середньому на 3-5% менше.

«У всіх випадках реальні ефективні ставки за іпотечними програмами кредитування складають 20-26% річних. При цьому більше половини іпотечних кредитів, виданих в 2019-м, оформлені в Київській області. Ймовірно, відсоток по іпотеці буде зменшуватися в подальшому, в тому числі завдяки партнерським програмам співробітництва банків та забудовників, тобто кредитування можливо стане трохи дешевше для клієнтів - на 1-2% », - розповів UBR.ua начальник управління розвитку продуктів Укргазбанку Віталій Годун .

Сигналом зниження ставок також стало квітневе зменшення Нацбанком своєї облікової ставки з 18% до 17,5%. Задають тренд і великі банки які вже заявили про зниження ставок по депозитах. В таких умовах, кажуть експерти, в перебігу 3-4 місяців цілком можна очікувати повсюдне зменшення вартості іпотеки.

«У 2018 році Укргазбанк видав за перший квартал близько 220 кредитів, за такий же період в 2019 році - 119 іпотечних кредитів. При цьому, середній розмір позики зріс на 130 тис. Грн .: з 450 тис. Грн. до 580 тис. грн. Видано майже однакову кількість кредитів на покупку житла як на первинному, так і на вторинному ринках », - підкреслив Годун.

Хоча глобально частка іпотеки займає ще досить малу частину ринку (до 3% угод), попит на іпотечні кредити продовжує рости, кажуть банкіри. Це пов'язано як з бажанням населення придбати власне житло, так і поліпшити житлові умови.

Затребуваність іпотеки буде прямо залежати від доступності кредитних умов. Чим нижче будуть кредитні ставки і менше виплати банку - тим вище буде попит на позики.

Банкіри запевняють, що зможуть опустити кредитні відсотки, якщо вирішувати проблему з оформленням застави і розрахунку ризику під нього. Великою проблемою залишається оформлення в якості забезпечення майнових прав (коли житло ще не добудовано). Також фінансисти сподіваються знизити оцінку розміру кредитного ризику з нинішніх 13,5% (постанова № 351 НБУ) до 2%.

 

 
Коментарі (0)