ГоловнаНовини ЖКГЖитлоВ Україні можуть знести кожен десятий довгобуд

В Україні можуть знести кожен десятий довгобуд

Кабмін затвердив порядок, за яким проблемні житлові комплекси можуть просто знести

 

Кабмін затвердив порядок, за яким проблемні житлові комплекси можуть просто знести. І квартир з формованого «чорного списку» люди почнуть спішно позбуватися.

Про це повідомив портал UBR.ua. Кабінет міністрів України затвердив порядок формування переліку довгобудів – місцева влада має скласти такі списки протягом п'яти місяців. Інвентаризація проблемних об'єктів житлової нерухомості, як очікується, стане першим кроком на шляху до вирішення всієї проблеми.

Щоправда, до переліку проблемних будинків, які мають надмірні затримки з введенням в експлуатацію, потраплять далеко не всі кандидати: цьому перешкоджає обмеженість критеріїв, визначених Мінрегіоном. Проте у фахівців виникли питання щодо критеріїв, за якими житлові комплекси включатимуться до переліку довгобудів, та побоювання, що список таких об'єктів вийде далеко не вичерпним.

Для покупців квартир більшості ЖК, де сильно затримується введення в експлуатацію, включення будинку в «чорний список» може наблизити вирішення житлового питання.

Разом з тим, є й невеликі шанси, що до переліку можуть потрапити небезнадійні об'єкти, але які підпадають під критерії довгобуду – у результаті їхні інвестори можуть розпочати масовий перепродаж квартир, а ціна квадратного метра там дещо впаде.

Відповідно до порядку, до переліку довгобудів мають бути включені об'єкти, що відповідають чотирьом вказаним нижче критеріям. Важливо, що об'єкт повинен одночасно характеризуватись усіма цими критеріями.

фінансування будівництва здійснювалося з використанням коштів фізичних та юридичних осіб - тобто за гроші покупців, у тому числі через Фонд фінансування будівництва;

об'єкт будівництва не був прийнятий в експлуатацію через два роки від запланованої дати, зазначеної у проектній документації або у договорі, відповідно до якого залучено кошти фізичних та/або юридичних осіб;

на об'єкті протягом двох років не провадяться будівельні роботи;

об'єкт відповідає класу наслідків (відповідальності) CC2 та СС3 – тобто повинні мати щонайменше 5 поверхів. У той же час об'єкти класів СС1 (до 4 поверхів включно) до переліку не увійдуть.

Складання переліку покладено на обласні державні адміністрації – про початок його формування вони мали сповістити громадян на своїх офіційних сайтах до 25 грудня минулого року. Інформацію для формування списку можуть подавати саме громадяни – фіз- та юрособи.

Оформлятимуть списки до 15 квітня, а до 15 травня їх розмістять на сайтах та відправлять до Міністерства розвитку громад та територій (Мінрегіон). Відомство має опублікувати на своїй офіційній інтернет-сторінці узагальнений перелік українських довгобудів.

На кожен із будинків у переліку має бути заведена справа, що включає, за наявності, інформацію про технічний стан об'єкта, кількість мешканців, дані про замовника, причину призупинення будівництва тощо. – лише 17 пунктів. Очевидно, що сам собою список недобудов не наблизить їх до введення в експлуатацію і не вирішить проблеми інвесторів.

Але все ж таки сенс у створенні переліку об'єктів незавершеного будівництва є, - вважають фахівці. Він полягає у систематизації будинків з проблематики, та визначенні, наскільки складно усунути причину не введення в експлуатацію.

Експерти кажуть, що 30-50% усіх об'єктів незавершеного будівництва можна добудувати відносно легко, без збирання додаткових коштів інвесторів. Там можуть бути лише якісь легкорозв'язні бюрократичні перешкоди, технічні питання. А ще в 25% випадках можуть знадобитися серйозніші заходи – пошук нової будівельної компанії для завершення будівництва або джерел дофінансування. І лише близько 10% довгобудів потребують індивідуального підходу і навіть радикальних рішень – аж до знесення будівлі. Усього ж, фахівці оцінюють кількість проблемних недобудов на території України у понад 1000 об'єктів.

 

 

 
Коментарі (0)