ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВ Україні намагаються спростити процедуру реєстрації місця проживання

В Україні намагаються спростити процедуру реєстрації місця проживання

У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Законопроект передбачає реформування системи реєстрації місця проживання.
У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.
 
Законопроект передбачає реформування системи реєстрації місця проживання, яка не змінювалася з радянських часів. Автори документа заявляють, що після прийняття нових правил, українцям не потрібно буде збирати довідки і підтвердження, доводячи державі своє право проживання в квартирі. Досить буде повідомити про своє місце проживання за допомогою однієї заяви. Крім того, послугу реєстрації планується вивести в онлайн.
 
Для реєстрації або зняття буде подаватися тільки одну заяву. Не потрібні ніякі документи і узгодження, внесення відміток в паспорти про місце проживання буде не обов'язковим і буде здійснюватися тільки за бажанням.
 
Пропонується скасувати паперовий документообіг і необхідність подавати довідки про місце проживання або склад сім'ї; виключити можливість дублювання реєстрації в різних реєстрах територіальних громад; органи будуть обмінюватися інформацію про місце проживання без залучення особи; інформація про місце проживання відповідати дійсності на момент її запиту.
 
В автоматичному режимі реєстрація / зняття з реєстрації місця проживання буде здійснюватися на підставі відомостей з держреєстру актів цивільного стану:
  • реєстрація місця проживання новонародженої дитини;
  • зняття з реєстрації місця проживання померлого / особи, яка була оголошена померлою;
  • повідомлення про реєстрацію місця проживання дитини у віці до 14 років в орган реєстрації за попереднім місцем проживання дитини.
За даними Офісу реформування адміністративних послуг, щорічно в Україні здійснюється понад 2 млн реєстраційних дій, це - одна з найпопулярніших адміністративних послуг.
 
Автори ініціативи заявляють, що спрощення процедур дозволить реєструвати місце проживання з мобільного телефону і оплатити це онлайн.
 
Крім того, передбачено, що факт реєстрації не буде підставою набуття особою або позбавлення її будь-яких прав на житло та інше майно, що знаходяться за адресою зареєстрованого або знятого з реєстрації місця проживання.

У разі реєстрації за однією адресою більше трьох сімей, реєстрацію заблокують до підтвердження факту проживання. 

 
Коментарі (0)