ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняВ Україні обмежать використання фосфатів

В Україні обмежать використання фосфатів

Регламент застосування пестицидів і агрохімікатів в Україні часто порушується

 

Регламент застосування пестицидів і агрохімікатів в Україні часто порушується. Доказом цього є результати першого скрінінгу річки Дніпро – у воді знайшли пестициди і агрохімікати, а також трагедія, яка наразі триває в «Асканії-Новій», повідомляє SEEDS.

Наразі профільне міністерство розробило і погоджує відповідний нормативний акт, який значно обмежить використання фосфатів. Про це розповів Роман Шахматенко, заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України під час онлайн-заходу «Чиста вигода. Успішні кейси «зелених» ініціатив».

«Забруднення довкілля, воно не обмежується, на жаль, забрудненням атмосферного повітря, або сприянням зміні клімату, наприклад, через викиди парникових газів.

Наразі ми розробили і погоджуємо з іншими центральними органами влади відповідний нормативний акт, який значно обмежить використання фосфатів. Наскільки точно, наразі важко сказати – ми його ще погоджуємо», – розповідає Роман Шахматенко.

«Чому це надзвичайно важливо? Тому, що мова йде про забруднення річок і наших водних ресурсів. У нас є дуже велика проблема із забрудненням річки Дніпро. Нещодавно ми виходили з презентацією першого скрінінгу.

На жаль, ми побачили забруднення річки Дніпро пестицидами і агрохімікатами. Що спричинено низьким рівнем культури їх використання.

Це, в свою чергу, підтверджується нещодавньою трагедією, яка наразі, на жаль, триває в «Асканії-Новій», коли ми бачимо, як сільхозвиробники – це за попередніми даними, ми не слідчі органи… Але, за попередніми даними, неправильний регламент застосування призводить до того, що тисячі пташок помирають і, на жаль, дуже страшною смертю. Тому, в першу чергу, зараз ініціюються сотні, тисячі перевірок з цього приводу», – нагадує заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України.

«Хотілося б, щоб регламент застосування та сама культура сільського господарства в Україні росла.

Повертаючись до забруднення Дніпра, ми можемо говорити про фосфати. Сподіваємось, що всі корпорації і компанії, які мають справу з цими елементами, сприятимуть обмеженню їх використання і ми зможемо таким чином почистити наші річки», – зазначає Роман Шахматенко.

 

 

 
Коментарі (0)