ГоловнаНовини ЖКГОСББВ Україні почали масово блокувати реєстрацію ОСББ

В Україні почали масово блокувати реєстрацію ОСББ

Українцям почали відмовляти в реєстрації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Проблеми з реєстрацією нових об'єднань спостерігаються по всій країні

Українцям почали відмовляти в реєстрації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Проблеми з реєстрацією нових об'єднань спостерігаються по всій країні.

Крім цього, блокується також і внесення змін в структуру ОСББ: зміну правління, голови і т.д.

"Ситуація з державною реєстрацією для ОСББ знову стає складнішою. ​​Державні реєстратори відмовляються реєструвати об'єднання мешканців без надання нотаріально завірених довіреностей від співвласників, які брали участь в установчих зборах", - розповів UBR.ua глава комітету РКІ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

За словами експертів, проблеми у ОСББ почалися ще в листопаді 2019 року, коли вступили в силу зміни до закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань".

Його доповнили пунктами, які зобов'язують особа, яка представляє інших людей, підтверджувати свої повноваження винятковим переліком документом.

У випадку з створенням ОСББ - це нотаріальні довіреності від власників квартир, які хочуть організувати об'єднання мешканців.

Таких квартир в одному будинку може бути багато. А якщо в ОСББ хочуть об'єднається кілька будинків, то кількість приміщень може перевалити за кілька сотень.

Отримати нотаріальну від всіх мешканців, які беруть участь у створенні ОСББ, м'яко кажучи, малореально. Не кажучи вже про дорожнечу питання. Кожен документ обійдеться від 300 до 500 грн. На ділі це виливається в досить важкий прайс. До того ж від рейдерів ця ініціатива також не рятує. На "прікормеленних" шахраями реєстраторів ці новації ніяк не позначаться, впевнені експерти.

"Реєстрація ОСББ або змін до нього тепер коштує тисячі і десятки тисяч гривень. Тепер всі рішення ТОВ, ПП, ОК, ОСББ, АТ і т.д. подаються на реєстрацію виключно на нотаріальних бланках. І якщо в рішенні ТОВ це 3-5 сторінок , то в ОСББ це сотні і сотні сторінок пронумерованих бланках. Кілька одеських реєстраторів, з якими ми постійно працюємо перестали проводити реєстрацію до з'ясування даного моменту. Цікаво, що деякі люди нотаріально завірили документи до публікації цього закону, але тепер їх документи не приймають ", - каже віце-президент Асоціації "Розвитку Самоврядування" Віктор Шатов.

Безкоштовна реєстрація також неможлива через те, що всі реєстратори вимагають нотаріальні довіреності від співвласників.

Але згідно з новими законодавчими нормами, реєстратор зобов'язаний перевірити повний пакет документів заявника, в тому числі, і папери, яким людині делегували повноваження представляти інтереси інших мешканців.

А протоколу ініціативної групи творців ОСББ, який завіряється підписами мешканців - немає в переліку документів, згідно з якими заявник може представляти чужі інтереси.

Отже, кажуть експерти, реєстрації об'єднань мешканці стали практично неможливими по всій країні.

За словами експертів, створення ОСББ по Україні сповільнилося і досить серйозно, пов'язано це також і з тим, що мешканці багатоквартирних будинків розчарувалися в державній житловій політиці, яка проводилася останні 4-5 років

Чи не єдиним на сьогоднішній день варіантом для мешканців залишається варіант шукати такого нотаріуса, який погодиться на свій страх і ризик зареєструвати об'єднання без нотаріальних довіреностей від мешканців.

"Нотаріуси реєструють. Реєстратори не приймають документи. Заперечувати спочатку подаючи скаргу до Мін'юсту, потім в суді. Але такої судової практики ще немає. Більшість йдуть до нотаріуса. Сподіваюся найближчим часом цю норму змінять, принаймні законопроект вже готовий", - зазначила юрист з питань управління житлом, засновник "Агентства Марії Осипчук" Марія Осипчук. 

 
Коментарі (0)