ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаВ Україні почали засновувати кооперативні електростанції

В Україні почали засновувати кооперативні електростанції

У місті Славутич Київської області громадяни заснували першу в Україні кооперативну сонячну електростанцію

У місті Славутич Київської області громадяни заснували першу в Україні кооперативну сонячну електростанцію. В Європі та США це поширено. 2012‑го в Німеччині 47 відсотків електроенергії з поновлюваних джерел виробляли громадяни і кооперативи.

Славутич — наймолодше українське місто. Його побудували 1986-го для працівників Чорнобильської атомної електростанції. Тут багато типових радянських будівель із пласкими дахами, які добре підходять для установки сонячних панелей. Керівництво міста віддало дахи комунальних будівель кооператорам в оренду за 1 гривню.

Співвласником електростанції можна стати, заплативши 500 доларів внеску. Це ціна одного паю. Можна купити кілька. Тоді прибуток буде більший. Витрати окупляться за п'ять років. Виходить гарна альтернатива банківським вкладам.

Ми багато скаржимося, що в Україну не йде іноземний інвестор. При цьому забуваємо про внутрішнього. У людей під матрацами лежать мільярди доларів, які не працюють. А енергокооперативи — хороший спосіб вкласти ці гроші. Прибуток буде невеликий. Але це краще, ніж просто ховати долари в комірчині.

Ось вона — реальна, а не уявна деолігархізація. Об'єднавши зусилля, звичайні люди можуть потіснити олігархів з енергоринку. Відкусити шматок пирога у Ріната Ахметова, який сьогодні багато вкладає в альтернативну енергетику. Особливо корисно було б розвивати енергокооперативи у промислових, депресивних містах Донбасу. Там для цього хороші умови — багато порожніх виробничих приміщень, промислових майданчиків і цехів, на дахах яких можна встановити сонячні панелі.

 
Коментарі (0)