ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГВ Україні повертають абонплату за газ

В Україні повертають абонплату за газ

В Україні суд прийняв рішення повернути абонентську плату на газ. В результаті вже зараз профільна комісія готується перерахувати тарифи на тепло, а наступний крок, відповідно до закону - ввести абонплату на газ для всіх споживачів

В Україні суд прийняв рішення повернути абонентську плату на газ. В результаті вже зараз профільна комісія готується перерахувати тарифи на тепло, а наступний крок, відповідно до закону - ввести абонплату на газ для всіх споживачів.

Тарифи на опалення перерахують, на черзі - абонплата на газ Шостий Апеляційний суд Києва ще 20 червня прийняв рішення скасувати деякі постанови Нацкомісії з комунальних послуг та енергетики. Йдеться про 494-м постанові регулятора.

Цей документ прийняли ще в 2017-м для того, щоб скасувати абонентську плату на газ. Справа в тому, що по вже ухваленого закону "Про ринок газу" тариф повинен складатися з двох складових, одна з яких - плата за потужність і розподіл. Тоді розробляли кілька варіантів абонентської плати, до останнього мала відношення і чинний голова комісії Оксана Кривенко.

Розмір абонентської плати прив'язали до потужності лічильника. І за першим варіантом методики виходило, що частина сімей буде переплачувати. Так, 70% українців користуються газом тільки для приготування їжі. Потужність плити - приблизно 1,2 куб.м на годину. У той же час пропускна здатність лічильника 2,5 куб. (G 1,6). Тобто споживаючи 1,2 куб.м за старою методикою довелося б платити як за 2,5 куб.м. У новому варіанті, всім хто користується тільки плитою, запропонували вважати абонплату як за 1,2 куб.м. Для прикладу, в Києві зі старою методикою абонплата становила б 29,3 грн, а за новою - 34,3 грн. І хоча абонентська плата на газ - питання вже вирішене законом, під політичним впливом, після звернення президента і прем'єра, комісія зовсім скасувала абонплату.

Тепер же через суд одне з підприємств фактично повернуло в дію абонентську плату. Уже ця година НКРЕКП розіслала листи операторам з проханням вказати потужність, щоб провести перерахунок. Документ опублікували в ЗМІ. "При розсіче тарифу на тепло враховується ціна газу. Витрати на закупівлю газу включають в т.ч. транспортування і розподіл. Суд скасував тарифи на куби і повернув тарифи за потужності. Розподіл ніяк інакше, ніж через потужність, тепер порахувати можна. Ось тому і питають ", - пояснив наближений до комісії експерт ринку. Тобто фактично з рішення Шостого апеляційного суду в Україні вже готуються перерахувати тарифи на опалення і, швидше за все, слідом НКРЕКП буде зобов'язана ввести і абонентську плату.

Приймати ще одну постанову, яким знову скасовувати абонплату на газ - фактично вступати в протиріччя з законом, в якому вказане нововведення прописано і закріплено. Кожному українцеві - по газовому лічильнику В Україні найближчим часом за законом повинні встановити лічильники на газ кожного споживача. З їх допомогою будуть не тільки рахувати розмір абонплати, вони також допоможуть платити менше. Гроші на це вже передбачені в тарифах облгазів. Проблема в тому, що цих коштів на всіх не вистачить. По-перше, не всі українці вчасно оплачують використаний газ. По-друге, за кілька років вартість лічильників зросла, а тарифи облгазам в 2017-2018 роках не переглядали. Вирішення цієї проблеми запропонували в Кабміні.

Відповідно до закону "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", можуть бути й інші джерела фінансування лічильників. І таким джерелом може стати "Нафтогаз". Лічильники повинні встановити всім споживачам. Логіка проста: газ, такий же товар, як і, наприклад, бензин. Тому оплачувати потрібно рівно за той обсяг блакитного палива, який насправді використовували.

 

 
Коментарі (0)