ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГВ Україні скорочується кількість субсидіантів

В Україні скорочується кількість субсидіантів

Субсидії в Україні отримує майже половина сімей, при цьому для будь-якої держави граничну кількість пільговиків - 20-30%.

Субсидії в Україні отримує майже половина сімей, при цьому для будь-якої держави граничну кількість пільговиків - 20-30%.

Субсидія для кожного другого українця - це занадто важка ноша для бюджету. «Ситуація критична», - впевнена координатор житлових програм «Опори» Тетяна Бойко. За її оцінками, навіть без урахування можливого зростання тарифів, «комунальні знижки» в цьому році обійдуться бюджету приблизно в 80 млрд грн. Як заявили в Мінфіні, станом на перше жовтня вже підписані протоколи, за якими відшкодовують витрати на пільговиків, на 71 млрд грн. Одне із завдань Кабміну - скоротити кількість субсідіантов, впевнений співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. З цією метою чиновники вже прийняли кілька важливих рішень.

Поступово скорочують норми споживання. Субсидію призначають на соціальну норму. Якщо витрачати більше, за «зайве» доводиться платити повну ціну. У минулому опалювальному сезоні на опалення 1 кв. м виділяли 5,5 куб., в цьому опалювальному сезоні - всього 5 куб. Скоротилися і норми з центрального опалення - з 0,0548 до 0,0431 Гкал / кв. м.

Змінили тривалість опалювального сезону. Українці, які живуть у приватних будинках або в багатоповерхівках без центрального опалення, від місцевої влади не залежать. Якщо раніше субсидія покривала їм витрати на опалення з першого жовтня по перше квітня, в цьому опалювальному сезоні знижка для них буде нараховуватися тільки з 15 жовтня по 15 квітня.

Вести облік доходів будуть по-новому. До недавнього часу в декларації враховувалися доходи за минулий календарний рік, а при розрахунку субсидій на цей опалювальний сезон - за минулі шість місяців.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
03 Листопада 2017 p. 21:26
У жовтні місяці "Київгаз" довго-довго не надсилав платіжки. Споживачі завмерли в очікуванні якогось нового шахрайства, будували різні догадки. Але дійсність, як завжди, виявилася ще гіршою, ніж самий поганий прогноз. У субсидіантів повідвалювались щелепи, коли вони побачили, що субсидія їм зазначена із знаком "мінус"; тобто, до нарахованої суми субсидію додали, а не відняли. Виходить, тепер споживач субсидує "Київгаз", а не навпаки. Такого відвертого нахабства не міг спрогнозувати навіть я .