ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВВ Україні сміттєзвалища розрослись на дев'ять тисяч гектарів

В Україні сміттєзвалища розрослись на дев'ять тисяч гектарів

В Україні ще до повномасштабної війни накопичилося 15,6 мільярда тонн промислових та побутових відходів, а сміттєзвалища і полігони займали понад дев'ять тисяч гектарів території

 

В Україні ще до повномасштабної війни накопичилося 15,6 мільярда тонн промислових та побутових відходів, а сміттєзвалища і полігони займали понад дев'ять тисяч гектарів території. 

Про це в інтерв'ю виданню Delo.ua розповів міністр захисту довкілля Руслан Стрілець. 

За словами міністр, з початком повномасштабної російської агресії до цього обсягу додалися відходи руйнації, кількість яких щодня зростає, бо Росія продовжує перетворювати на сміття будівлі та об'єкти інфраструктури. 

Саме тому в Україні офіційно стартувала реформа управління відходами. Початок їй дав відповідний закон, який набув чинності 9 липня.

«Наразі реформа на тому етапі, коли ми створюємо умови й закладаємо фундамент того, що потім буде реалізовано на практиці. Це нормативний базис, підготовча робота», – каже Руслан Стрілець. 

За підрахунками Міндовкілля, в Україні необхідно побудувати 207 нових сучасних сміттєпереробних заводів в Україні за майже 4 мільярди доларів. Це допоможе наздогнати середній рівень переробки по ЄС. 

«Звичайно, для воюючої країни й на час післявоєнного відновлення це досить великі кошти, які громади не «витягнуть» самостійно, тому ми вже працюємо з інвесторами й міжнародними партнерами», – зазначив міністр. 

До прикладу, Україна вже має інвестора, котрий співфінансуватиме реалізацію проєкту переробки сміття на Київщині. Також у інвесторів, за словами міністра, є інтерес до проєктів на Полтавщині, Одещині, Івано-Франківщині. Аналогічні формати співпраці розпочинають в Сумській, Житомирській, Закарпатській та Харківській областях. 

«Ще до війни інвестори відкрито говорили: так, ми готові і хочемо працювати в Україні, але нам потрібні гарантії – що гроші поїдуть за сміттям, що створені сміттєобробні потужності будуть стабільно забезпечені роботою, що громади будуть готові співпрацювати», – зауважив Руслан Стрілець. 

Щодо закриття полігонів та рекультивації незаконних сміттєзвалищ, у міністерстві кажуть, що не залишать громади наодинці з цією проблемою, тому також шукають донорів.

 

 

 
Коментарі (0)