ГоловнаБудівництвоВ Україні створено «чорний список» забудовників

В Україні створено «чорний список» забудовників

Конфедерація будівельників України (КСУ) створила попередній «чорний список» недобросовісних забудовників. На даний момент йде обговорення всіх нюансів, ризиків і важелів управління.

 В Україні близько 800 будівельних об'єктів перебувають в ризиковій зоні і не добудовуються. Кожен місяць по Києву та Київській області українці вкладають в ризиковане будівництво близько 40 млн грн. Для вирішення ситуації буде створений «чорний список» забудовників. 

Конфедерація будівельників України (КСУ) створила попередній «чорний список» недобросовісних забудовників. На даний момент йде обговорення всіх нюансів, ризиків і важелів управління. 

«На сьогоднішній день ми маємо 800 об'єктів - це затяжне будівництво або недобудови, які впритул наближаються до критичної ситуації. Зараз ми радимо потенційним клієнтам, перш ніж купувати житло, зробити повний аудит новобудови, що будується», - попереджає голова ради директорів Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе. 

Перелік, після його остаточного затвердження, буде надано Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, а також органам державного контролю. 

Список недобросовісних забудовників буде розділений на дві зони: червону (злісні порушення в сфері будівництва) і сіру (помилки в конструктивних рішеннях і фінансових відносинах). Також не виключено, що забудовник зможе залишити «чорний список» якщо «виправиться». 

«Спочатку буде дано 3-4 роки на будівництво об'єкта, якщо компанія в строк не встигне, їй дадуть 2-3 роки на добудову, якщо знову не встигне, то ми хочемо, щоб власником об'єкта ставало держава і вже сама його добудовували», - продовжує пан Парцхаладзе. А якщо потрапив в «червоний список» забудовник протягом року буде демонструвати стабільну роботу і темпи будівництва, то він буде виключений з нього. 

І навпаки, тим компаніям, які міцно застрягнуть в списку, швидше за все, доведеться взагалі припиняти свою діяльність - забудовникам буде відмовлено в кредитах, будуть перекриті канали до інвесторів, відмови в адміністративних відносинах на всіх рівнях, в тому числі і урядових. 

Як стало відомо, кожен місяць по Києву та Київській області близько 40 млн грн вкладається в ризикові об'єкти. «Як стало відомо, на сьогоднішній день близько 400 тис. сімей в Україну стали жертвами забудовників», - говорить президент Всеукраїнської організації «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» Олексій Гончарук. 

Щоб уникнути ризикових ситуацій, необхідно страхувати забудовників, а зараз, як правило, інвесторів. «Та й страхування мало що дає. З часів незалежності України був лише один випадок виплати грошей», - пояснює генеральний директор СК «Індіго» Тетяна Родіонова.

Джерело - Дело

 
Коментарі (0)