ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГВ Україні вводять пеню за прострочені комунальні платежі

В Україні вводять пеню за прострочені комунальні платежі

Також, українці будуть платити постачальникам послуг абонплату за утримання мереж

У січні 2019 року в силу вступлять відразу кілька законодавчих норм, які суттєво змінять принципи нарахування та сплати за житлово-комунальні послуги. По-новому в наступному році доведеться і управляти ОСББ. Зате незабаром українці зможуть відмовитися від послуг централізованого опалення - якщо вмовлять половину своїх сусідів. Чого чекати людям від комунальної революції в найближчому майбутньому?

З 1 січня наступного року за кожен день прострочення платежу за комуналку буде нараховуватися пеня в розмірі 0,01% від суми заборгованості. Тобто за рік штраф складе 3,65% від розміру боргу. При цьому все одно, коли ці борги з'явилися - будуть враховуватися і старі заборгованості, які накопичилися до підписання відповідних договорів.

 

У травні 2019 го так само вступить в силу і порядок нарахування абонплати за поставку послуг (світло, вода, тепло). Навіть якщо ви не користувалися послугою, а на лічильниках завмерли нулі - платити постачальнику все одно доведеться. Втім, кажуть експерти, є надія, що цю норму скасують. Якщо немає, то комунальні платіжки потяжелеют пропорційно площі квартири. За оцінками експертів - сумарна абонплата за опалення і гарячу воду складе 0,9 грн за квадратний метр загальної площі квартири.

Також українці в багатоквартирних будинках зможуть відмовитися від центрального опалення і встановлювати індивідуальне. У Кабміні вже лежить на затвердження процедура відключення таких квартир від центрального опалення. Але для цього необхідно, щоб бажаючих перейти на «самообогрев» було більше 50% квартир в будинку.

 

 
Коментарі (0)