ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГВ Україні змінилися правила оплати комунальних послуг

В Україні змінилися правила оплати комунальних послуг

Нещодавно, 9 листопада, верховна рада україни прийняла Закон України "Про житлово-комунальні послуги", який має ряд нових положень, що стосуються оплати комунальних послуг.

Нещодавно, 9 листопада, верховна рада україни прийняла Закон України "Про житлово-комунальні послуги", який має ряд нових положень, що стосуються оплати комунальних послуг.

В законі, головним чином, прописані правила надання житлових та комунальних послуг в багатоквартирних будинках. Як зазначив Геннадій Зубко, віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, документ містить чітке розмежування обов’язків та прав, як споживачів, так і постачальників послуг в сфері комунального господарства.

Згідно положень нового закону, споживач має право вимагати зменшення вартості житлово-комунальних послуг (далі ЖКП), якщо вони не надаються в повному обсязі, або мають низьку якість, або ж взагалі такі послуги відсутні. Якщо подібні порушення дійсно є, то постачальник ЖКП повинен самостійно здійснити всі розрахунки та знизити вартість послуг за той час, коли їхня якість була незадовільною.

Також споживачам гарантується право не платити за ЖКП, якщо ними не користувалися більше, ніж 30 календарних днів. Для цього, потрібно надати документи, які підтвердять факт відсутності людини в квартирі. Така норма стосується всіх ЖКП, окрім централізованого опалення – за нього плата залишається.

Окрім того, законом передбачаються й обов’язки отримувача послуг. Так, споживачу за несвоєчасну оплату ЖКП нараховується пеня. Її розмір прописується в договорі з постачальником ЖКП, проте пеня не може перевищувати 0,01% суми заборгованості за кожен день прострочення оплати. Також споживач має право платити за ЖКП авансом, що також фіксується у договорі.

Закон  про житлово-комунальні послуги вже почав діяти, а положення про нарахування пені вступить в силу 1 січня 2019 року.

 

 
Коментарі (0)